Braila este la un pas de a returna zeci de milioane de euro in cazul in care banii alocati de Uniunea Europeana pentru constructia statiei de epurare nu vor fi folositi pana la sfarsitul anului, arata o ancheta realizata in cadrul proiectului Transparenta fondurilor europene in Romania 2010, derulat de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si finantat prin Programul PHARE. Autoritatile locale nu au luat in calcul un program de reducere a efectelor, daca se va ajunge intr-o astfel de situatie, pentru ca inca isi pun sperante in constructori, ca acestia sa cheltuie in 3 luni cam cat ar fi trebuit cheltuit in 2 ani.

Statia de epurare trebuia pusa in functiune in 2008Foto: www.afaceripublice.ro

“Ramanem datori pe viata comunitatii europene daca vom fi nevoiti sa returnam acesti bani”, spune viceprimarul Stanel Necula atunci cand se gandeste la posibilitatea ca UE sa ceara inapoi toti banii oferiti ca imprumut nerambursabil prin programul ISPA.

Statia de epurare a apelor uzate (SEAU) a municipiului, al carei cost se ridica la aproape 50 de milioane de euro, ar fi trebuit pusa in functiune la sfarsitul anului 2008, insa lucrarea nu a fost finalizata nici pana in prezent. Constructia obiectivului a fost intarziata deoarece castigatorul primei licitatii, “Termomeccanica Ecologia SpA” – Italia, a pus doar un panou in cei patru ani de contract, lucru ce a dus la anularea contractului.

Dupa acesta nereusita, beneficiarul statiei de epurare, respectiv Compania de Utilitati Publice (CUP) "Dunarea" Braila, a fost nevoit sa scoata din nou lucrarea la licitatie, incredintand-o consortiului turco-german "Sistem Yapi – Passavant Roedinger". Lucrarile au inceput in forta in februarie 2009, dar s-au blocat cateva luni mai tarziu din cauza problemelor financiare pe care a inceput sa le aiba firma turceasca, pe fondul crizei economice mondiale.

Potrivit unei raportari din august 2010, de la data inceperii lucrarilor se scursese 68% din timpul prevazut in contract (17 luni din totalul de 25), perioada in care era planificat un progres de 72,90%. Practic, insa, se realizase doar 14,23%. Pentru a se depasi acest moment s-a venit cu ideea de a se schimba liderul in consortiu, noul lider urmand sa fie “Passavant Roedinger", cu toate responsabilitatile si consecintele aferente.

Nemtii vor avea insa o responsabilitate foarte mare sa finalizeze proiectul intr-un timp atat de scurt, fiind necesar sa cheltuie 20 milioane de euro in trei luni, pentru a folosi fondurile ISPA pana la sfarsitul anului. La momentul raportarii, progresul financiar realizat era de 17,86%, inregistrandu-se intarzieri de 66,24%. ​

Citeste articolul integralaici.

Investigatiile vor fi publicate integral sub forma unui serial pe portalul www.afaceripublice.ro si vor fi preluate in timp real de HotNews.ro & EurActiv.ro.