TVR1 difuzeaza duminica seara la 20:35, la Reportajele Telejurnalui, imagini de arhiva - in premiera dupa Revolutie - de la intalnirile dintre dictatorul roman Nicolae Ceausescu si liderul libian, colonelul Muammar Gaddafi. Reportajul va prezenta motivul pentru care avionul lui Ceausescu s-a rotit o ora deasupra Libiei, dar si imagini cu Sofia Vicoveanca cintind la masa celor doi.

Foto:
  • Click pe poza pentru o fotogalerie cu Ceausescu si Gaddafi

Imaginile provin din arhiva TVR, stocata pe film, la Jilava.

"Prietenul meu, Gaddafi" - asa ii spunea Ceausescu colonelului Muammar Gaddafi, conducatorul Marii Revolutii de la 1 septembrie 1969 si liderul Jamahiriei arabe libiene populare socialiste.

Increderea, visele de marire, dar mai ales afacerile cu petrol si arme ii uneau pe cei doi dictatori.

Exista insa si un obstacol intre ei: Elena Ceausescu. "Leana" nu il suporta pe Gaddafi si nu gusta bizareriile colonelului. Asa cum s-a intamplat la ultima vizita a cuplului Ceausescu la Tripoli, in '85. Atunci, aeronava prezidentiala a fost nevoita sa se roteasca o ora deasupa Libiei intrucat colonelul nu venise la aeroport sa-i intampine pe Ceausesti.

La masa dictatorilor a cantat, in aprilie '79, la Benghazi, si Sofia Vicoveanca. Ea a primit un cadou surpriza de la liderul liban.

Duminica seara pe TVR 1, la 20:35, dupa Telejurnal, reportajul 'Prietenul meu, Gaddafi"​