De unde va plati Primaria Capitalei subventia la RADET si pe ce cheltuieste primarul Sorin Oprescu bugetul Capitalei
"Nu mai pot sa fac fata cu subventia. Nu mai pot. Nu mai am cum sa subventionez, si sunt multi amarati care nu au bani. Am cerut de patru ani - sa vad acum daca se concretizeaza - o lista cu veniturile de la ANAF si daca venitul e mai mare de 20-25 de milioane pe cap de familie sa pot sa-i pun sa plateasca 328, cat e acuma gigacaloria la Bucuresti. De ce? Ca sa pot sa maresc paleta alora care nu au bani. Nu e politic, e grija fata de oameni", a spus Oprescu saptamana trecuta.
Pretul real al Gigacaloriei este de 328 de lei. Populatia plateste 170 de lei, iar Primaria, prin subventii, restul de 158 lei. Aproape jumatate. In acest moment, toti bucurestenii, atat cei care castiga 600 de lei pe luna, cat si cei care castiga cateva mii de euro primesc subventia de la municipalitate.
Pe de o parte subventia la caldura reprezinta insa circa 15% din bugetul Primariei Capitalei pe anul 2012. La aceasta se aduga si subventia la RATB, impreuna reprezentand circa 30% din bugetul pe un al al municipalitatii, bani care ar putea merge la investitii. Adica din cele 4 miliarde de lei cat este bugetul Primariei Capitalei, putin peste 1 miliard se duc pe cele doua subventii. In comparatie, cam aceeasi suma s-a alocat pentru investitii in anul 2012 (proiecte de infrastructura in principal), iar construirea Pasajului Basarab, una dintre cele mai mari investitii ale Bucurestiului de dupa 1990, a costat 240 milioane de euro, putin peste un miliard de lei.
Sorin Oprescu a declarat si anul trecut ca va da subventia la caldura diferentiat, in functie de venit, insa nu a facut acest lucru, declarand ca nu a putut sa identifice ce venituri are fiecare cetatean in parte.
Primariile de sector dau insa ajutoare de incalzire persoanelor nevoiase, reusind sa gaseasca o cale de a le identifica.
Ajutoarele pentru incalzirea locuintei cu energie termica, gaze naturale, lemne, carbuni si combustibili petrolieri se acorda pe baza de cerere/declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia. La completarea cererii, titularul are obligatia de a mentiona corect componenta familiei, veniturile membrilor acesteia, precum si bunurile mobile si imobile detinute. Pentru acordarea ajutorului cu energie termica, limita venitului mediu net lunar pe membru de familie este de 786 lei in cazul familiilor si 1.082 lei in cazul persoanei singure. Pentru acordarea ajutorului cu gaze naturale, precum si cel cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri, limita venitului net pe membru de familie este de 615 lei atat in cazul familiilor cat si in cazul persoanei singure.
Ajutoarele de incalzire nu se acorda persoanelor/familiilor care detin cel putin unul dintre bunurile prevazute in Anexa nr. 2 la O.U.G. nr. 70/2011 si in cererea pentru acordarea ajutorului, respectiv: cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu sau alte imobile aflate in proprietate; mijloace de transport (autoturisme care depasesc 1600 cmc, motociclete, motorete, scutere); terenuri de imprejmuire a locuintei si curtea aferenta care depasesc 1000 mp in zona urbana si 2000 mp in zona rurala; depozite bancare de peste 3.000 lei etc.
Pe de alta parte, primarul Sorin Oprescu cheltuieste bugetul Capitalei pe proiecte sau achizitii cel putin suspicioase sau nenecesare:
- la sfarsitul saptamanii trecute s-a alocat suma de 1 milion de lei pentru subventionarea echipei de handbal Oltchim. Desi a avut rezultate bune, aceasta nu se afla in Bucuresti si nu are nici o legatura cu acest oras.
- s-a alocat suma de circa 3 milioane de euro pe un an pentru inchirierea cladirii de 14 etaje de pe Splaiul Independentei unde isi desfasoara activitatea Primaria Capitalei. Municipalitatea urmeaza sa plateasca proprietarului imobilului, firma Apatel Properties, o chirie de circa 18 euro/mp/luna pentru imobilul de 13.536 mp. Potrivit unui studiu realizat de ESOP, chiria in vestul Capitalei (incluzand si zona unde se afla sediul Primariei) este de circa 10/euro/mp/luna, negociabil.
- la sfarsitul lunii august Consilierii Generali au aprobat cheltuirea sumei de 1,57 miliarde de euro pentru "Inchiderea Inelului Median de circulatie la zona nord/autostrada urbana - tronsonul Lacul Morii-Soseaua Colentina", asa-zisa autostrada suspendata promisa de primarul Sorin Oprescu in campania electorala. Desi edilul promite ca drumul se va face printr-un parteneriat public - privat, banii urmand sa vina de la o companie straina (nu se stie deocamdata de ce nationalitate), ce putin exproprierile - 233 milioane euro - si proiectarea - 57,7 milioane euro - trebuie platita de municipalitate. Pana in prezent, pentru Planul Urbanistic Zonal care stabileste traseul autostrazii suspendate, Primaria Capitalei s-a angajat sa plateasca circa 12 milioane de lei unui consortiu de 5 birouri de proiectare: Proiect Bucuresti, Ecoterra, Metroul SA, Western Outdoor si Alpha Studio.
- s-au cheltuit circa 10 milioane de lei pentru amplasarea/executarea a 10 statui in perioada 2009-2011. Vezi aici cum arata.
- a platit 100.000 de euro unei firme pentru "Manual de Identitate al Primariei Capitalei" , despre care nu se stie nici pana astazi la ce a folosit.
- pentru 122 de km de piste pentru biciclete impracticabile Primaria Capitalei a platit in perioada 2008-2012 circa 11 milioane de euro. Vezi aici cine a luat banii si cum se fac pistele de biciclete la Viena.
- s-au alocat 2,5 milioane de euro pentru Catedrala Mantuirii Neamului;
- achizitionarea de catre Administratia Lacuri Parcuri si Agrement din Primaria Capitalei a 16 chioscuri in valoare de 37.000 de euro fiecare;
- achizitionarea a 20 de ceasuri "de aur" in valoare de 35.000 de euro fiecare;

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Totusi imi scriu si eu parerea ca doua sunt solutiile:
1. Sa stam acasa protestand prin neprezentare, aceasta fiind cea aleasa de tine;
2. Sau sa iesim toti in strada, care de fapt este solutia cea mai buna (vezi Spania, Grecia, Polonia).
Dar, desi eu sunt adeptul celei de-a doua solutii, ma tem ca romanul inca nu a ajuns la constientizarea democratiei si prefera sa stea acasa, sa barfeasca la coltul strazii cu vecina care stie tot, cu toti nemultumitii din bloc, care stau tinta cu ochii la TV poate mai pica o subventie, etc.
Pana cand vocea poporului care voteaza nu se va auzi clar in spatiul cetatii, totul este zadarnicie.
Sa auzim de bine!
SOLUTIE :
Subventionarea unei cantitati de 1Gcal/ap/luna (exista aparate care masoara consumul nemteste), iar restul de caldura sa fie platit la pretul de piata.
ADICA:
Le oferi oamenilor o masa calda, nu accesul nelimitat in restaurant.
Banii economisiti i-as folosii pentru reabilitarea si IGENIZAREA cladirilor ocupate ilegal din centru orasului.
Apoi a venit Boc, cel care nu a mai facut absolut nimic in privinta asta.
Art. 31 din Legea 325/2006 ii da guvernului niste atributii. Indeplinirea lor ar fi ajutat multe administratii locale, multe regii de termoficare ar fi fost salvate, iar Romania ar fi facut importante economii de resurse energetice.
Pentru domnul Ponta: Aveti ocazia sa aratati ca guvernati pentru Romania!
Abtine-te de la comentarii, pentru ca habar nu ai cine plateste, cu atat mai putin esti indreptatit sa dai sfaturi sau solutii corecte!
Daca ai citi atent factura de energie electrica (doar daca ai face acest lucru cu toate facturile care iti vin pe adresa de domiciliu), pe care o platesti lunar fara macar sa le citesti, ai constientiza lucruri uimitoare: si Gicuta, care sta intr-un sat aproape parasit din Muntii Apuseni, plateste pe factura de energie electrica o "contributie pentru cogenerare, functie de solicitarile de ENERGIE TERMICA", el care in viata lui nu a vazut un bloc!
Lucrul acesta nu-ti spune nimic, nu-ti activeaza o celula de alarma?
Daca inteleg bine tu ai o problema cu faptul ca exista subventie numai pentru o parte a populatiei (cea care locuieste la bloc si nu e debransata) si probabil propui renuntarea in totalitate la aceasta subventie, iar noi discutam despre faptul ca daca nu poate fi taiata in totalitate, cel putin poate fi diminuata. Trebuie sa fii realist si sa vezi ca suntem guvernati de o constructie socialista, care niciodata nu va taia aceasta subventie. De aceea, spre deosebire de tine, incercam sa gasim solutii realiste pentru aceste vremuri.
-unii isi scot repartitoarele de pe calorifere si fraierii platesc si furaciunile lor.
- nu ai cum sa spui 1 Gcal, deoarece unii au garsoniere si altii 4 camere si numar de persoane diferite.....numar diferite inseamna in societate consum mai mare la orice cumperi de piata si astfel plata de TVA ( in suma totala) fiind mai mare....si cand se face o suventie sa se faca pentru toti deoarece toti platesc TVA 24% indiferent daca isi cumpara mercedes sau paine!
in mod normal trebuiau atrase Toate Fondurile UE de catre Primari pentru REABILITAREA a tuturor blocurilor!
IN BUCURESTI NU este situatia identica ca in micile orase deoarece acest oras deserveste mil de locuitori si nu se pot face calcule economice ca la Dorohoi....cu alte cuvinte mai multa atentie deoarece NU se pot pune in toate blocurile centrale deoarece creste POLUAREA si astfel vom fi taxati suplimentar si NU este nici sigur sa stai cu frica de explozie...si apoi orice este luat ...fie ca este gaz ...sau alte componente sunt cu mult mai ieftin decat ai lua in regie proprie!
O zi buna.
trebuiesc dezvoltate cet-urile si aduse noi tehnologii verzi in cadrul lor si sa acceseze fonduri UE - de ex pe timp de vara oamenii se pot spala cu costuri f mici!
Mai multa implementare in tehnologii noi si NU numai sa taiem sa distrum ....deoarece orice sistem distru va duce la noi distrugeri.....distrugeri de locuri de munca...de familii...de costuri pe Bugetul Statului cu somajul.....asa ca fiecare ORAS sa ia masurile pentru propii cetateni si concetateni! in functie de realitatile de pe teren!!!!
Faptul ca sunt oameni care nu cunosc legea si nu stiu cum se pot apara de hoti, nu inseamna ca un sistem nu e bun. Pentru toti fraierii: exista un sistem de sigilare cu autocolant cu serie unica de identificare care nu permite fraudarea fara sa fii prins. Exista de asemenea prevederi legale care spun ca atunci cand hotul a fost rpins trebuie sa i se recalculeze consumul dupa niste formule care ii taie pofta sa mai fraudeze vreodata. Suplimentar se poate trezi si cu o plangere penala facuta de cineva istet (nu de un fraier).
2. Omul a dat un exemplu - 1 Gcal.
Bineinteles ca se poate stabili o cantitate de energie termica ce poate fi subventionata pentru fiecare tip de locuinta (garsoniera, 2 cam., 3 cam., 4 cam.). Nr. de persoane nu are nicio imoportanta.
isi scot sigiliile si spun ba ca au renovat, ba ca au spalat caloriferul si despre ce plangere penala vorbesti ca Politia ca sa instrumenteze un astfel de dosar iti spune pas deoarece dureaza mult expertiza ...ca sa poti merge la procuror...si se acopera...zice lasa ma ca merge si asa ...eu am avut caz concret cum unii plateau la 2 camere 7 lei si 10 lei si altii 390 la garsoniera in anul 2009 si ce ai vazut ? OPC nu a raspuns....iar aceste sigilii se pot dezlipi ca orice ....si cica le lipesc cand anunta aia ca vin in control la apartamente....singuri va puteti uita la listele de intretinere ....de sus pana jos si sa va autoverificati sa vedeti cum unii 4 persoane ....platesc mai putin decat ...altii cu 2 pers....sau pe spatii diferite....acum au bagat cu suprafata comuna, tevile, tocmai pentru a platii si cei care isi scoteau repartitoarele.....insist pe ENERGIA VERDE si cet-urile sa isi imbogateasca activele si sa acceseze FONDURI UE pentru noi tehnologii mai performante si astfel costul/familie sa fie mai redus....iar cum spuneti dvs ...sa se faca calculul ../ familie/ GCAL/ este munca de sisis si cine s-o faca si cu ce costuri suplimentare ...sa angajeze cati economisti?
si arata-mi si mie articole in presa cu ce ati spus la punctul 1) sa i se recalculeze din trecut sau faceti o sesizare in acest sens la ISTA si sa vedeti la cate blocuri s-au prin smenarii??? asa ca trebuiesc sisteme macro cu efecte in micro!
Norma o gasesti la adresa: http://www.anrsc.ro/documents/serviciul_juridic_si_metodologie/realizari_legislative/norma%20tehnica%20de%20aplicare.pdf
2500 DE LEI (!!!) este de circa 3 (trei) ori salariului minim brut pe economie.
Eu stau in casa mea, inchisa cu gard, de 45 de ani, impreuna cu familia mea si nimeni nu mi-a dat niciodata O PICATURA DE SUBVENTIE!
Adica, domnule Primar General, vreti sa spuneti ca cetatenii care locuiesc LA BLOC si care au venituri de 2499 lei/luna /membru de familie (adica 1 leu mai [putin decat 2500!!!), mult peste salariul minim pe economie, primesc subventii stand cu mana intinsa la primarie?
Domnule Oprescu, despre ce sume vorbim? Cine plateste toate facturile astea? Pentru ca banuiesc ca nu scoti banii din palarie ca Iosefini si nici din veniturile familiei dumitale!
Cat trebuie sa-i mai ducem in spinare, noi, contribuabilii cinstiti, care stau in casa lor, inchisa cu gard, care suntem putini, raportat la numarul de votanti, pe nesimtitii care stau la bloc, cu mana intinsa la primarie SI CARE SUNT MULTI, RAPORTAT LA NUMARUL DE VOTANTI???
Imi vine greu sa cred ca dumneavoastra chiar nu realizati ce inseamna "2500 de lei/luna/membru de familie" si ce implicatii presupune. Despre ce factura vorbim? Cine plateste toate datoriile astea?
- subventionezi procentual, in loc sa subventionezi in suma fixa astfel incat sa acoperi un nivel minim;
-subventionezi doar abonatii RADET, dar restul locuitorilor care folosesc alte forme de incalzire: gaze, lemne, pacura?!? ei de ce n-ar merita o subventie la caldura?
este un sistem inechitabil.
Situatia e tragicomica pentru ca cetateanului care o obtinut locul, domnul primar doreste sa ii dea doar pamantuk, nu si asfaltul, drept pentru care se lucreaza cu mullt spor.
Pe langa proiectele si achizitiile suspicioase, atentie mare si la programele banuitoare si la investitiile geloase!