Guvernul a aprobat, în ședinţa de vineri, schemele de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură şi respectiv în acvacultură, iar pentru acest an, cuantumul sprijinului financiar este de 1,7964 lei/ litru motorină, potrivit Mediafax. Pentru a continua să aplice schema de ajutor de stat în anul 2019, noul act normativ completează prevederile din HG nr. 1174/2014, menționând că suma alocată pentru plata ajutorului de stat este de 580 de milioane de lei, care este asigurată din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

tractor romanescFoto: Hotnews

Schema de ajutor de stat a fost introdusă începând cu anul 2015 prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate, care se acordă sub formă de rambursare.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură sunt: producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale şi/sau persoane juridice; grupuri de producători recunoscute, sau organizaţii de producători recunoscute, după caz, care exploatează terenuri agricole/deţin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere; organizaţiile și federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare; organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol.

În plus, Executivul a completat HG nr. 748/2018, iar valoarea schemei de ajutor de stat este de 5,1 milioane de lei, fiind asigurată din bugetul MADR. Schema de ajutor de stat reprezintă reducerea accizei, care se acordă sub formă de rambursare, respectiv diferența dintre nivelul accizei standard prevăzut în Codul fiscal și nivelul accizei reduse. Se estimează că aproximativ 38 de firme cu activități în acvacultură vor beneficia de ajutorul de stat privind reducerea accizei la motorină.

Prin HG nr.748/2018 a fost instituită schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură, pentru perioada 2018-2020, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor în acvacultură. În această categorie se încadrează: transportul materialului piscicol, puiet în diferite stadii de dezvoltare, remonţi, reproducători, peşte de consum, materii prime şi materiale în interiorul fermei, lucrările agricole în ferme de acvacultură pe cuvetele heleșteielor, pomparea apei cu motopompe, destufizare, precum și transportul materialului piscicol, puiet în diferite stadii de dezvoltare, remonţi, reproducători, pește de consum, în afara fermei cu auto propriu.