Un fermier de fructe pro-Brexit, care se bazează pe forţa de muncă din Europa de Est, a spus că "ar putea fi ca şi mort" dacă nu poate obţine lucrătorii de care are nevoie. David Figgis a spus că a votat pentru ceea ce consideră că este "mai bine pentru ţara mea", dar a adăugat: "Personal, este un dezastru", potrivit London Evening Standard, citat de Rador.

Muncitori sezonieri (foto arhiva)Foto: ec europa.eu

Explicând raţionamentul din spatele votului său la referendumul din 2016, el a declarat pentru Channel 4: "Eram sătul să-mi spună ce să fac birocraţii nealeşi de la Luxemburg". Totuşi, el a recunoscut că nu se "aşteapta la votul pe care l-am obţinut". Şi de atunci a fost dificil pentru el să găsească personal.

"Telefonul n-a mai sunat din România şi Bulgaria [după rezultat]. De ce să te duci să lucrezi într-o ţară unde nu eşti dorit? Cel puţin aşa au intderpretat ei", a spus el. Figgis a fost, de asemenea, filmat la întâlnirea cu un recrutor care îşi exprimă îngrijorarea faţă de angajarea lucrătorilor pentru lunile mai şi iunie.

Întrebat ce ar însemna dacă nu va primi personalul, Figgis a spus: "Fără îndoială, s-a terminat afacerea, aş fi ca şi mort. Pentru că, dacă nu am pe nimeni să culeagă fructele, ce să fac? "La un moment dat, un lucrător din Europa de Est, aflat la ferma din Kent, este întrebat de ce crede că britanicii nu doresc să preia locurile de muncă în mare parte ocupate de lucrătorii străini. El a spus: "Ei caută locuri de munca facile şi poate mai mulţi bani".

Figgis a spus că speră că viitorii muncitori vor veni din altă parte, adăugând: "Avem nevoie de o alta sursă de muncă din afara UE. Din Rusia, Ucraina, ei vor trebui să vină de undeva şi noi vom putea continua să cultivăm merele şi căpşunele şi să le vindem publicului britanic". În documentar, conflictul său este rezumat ca fiind "ca Marea Britanie într-o singură persoană".