Premierul Viorica Dăncilă a avut vineri, în marja unui summit Europa Centrală și de Est – China, desfășurat în Croația, o întrevedere cu omologul său chinez Li Keqiang, cu care a discutat, printre altele, despre exporturile de produse agricole românești către China sau despre cooperarea în domeniul energetic. În cadrul discuțiilor, Dăncilă şi-a afirmat interesul și pentru implicarea unor companii chineze în proiecte de tip parteneriat public privat şi pentru deschiderea unui centru de medicină tradiţională chineză în România.

Viorica Dancila si Li KeqiangFoto: gov.ro

Un comunicat difuzat vineri de Guvern informează că „prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 12 aprilie 2019, o întrevedere bilaterală cu premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze, Li Keqiang, în marja Summit-ului șefilor de guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză”, și, „cu acest prilej, au fost abordate teme de interes ale agendei bilaterale, în contextul aniversarii, în anul 2019, a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză și a 15 ani de la stabilirea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare”.

Potrivit comunicatului, „șefii celor două guverne au exprimat angajamentul de a continua de o manieră pragmatică, deschisă și eficientă dialogul politic, proiectele de cooperare și contactele interumane în domeniile consacrate”.

Astfel, potrivit sursei citate, în cadrul discuțiilor, premierul Viorica Dăncilă „a oferit informații despre recentele modificări aduse legislației privind parteneriatul public-privat (PPP) și a afirmat interesul pentru implicarea unor companii chineze în proiecte de tip PPP”.

Dăncilă a exprimat de asemenea „interesul pentru deschiderea unui centru de medicină tradițională chineză în România”.

Totodată, discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat exporturile de produse agricole românești către R.P. Chineză, cooperarea în domeniul energetic, Inițiativa Belt and Road.

Potrivit comunicatului Guvernului, au fost discutate, de asemenea, evoluțiile recente în relațiile UE-China, iar prim-ministrul Dăncilă a subliniat că „România va continua să contribuie activ la consolidarea Parteneriatului Strategic Cuprinzător UE-China și implementarea Strategiei UE privind Conectivitatea Europa-Asia, adoptată în luna octombrie 2018”.

Executivul mai menționează în comunicat că premierul chinez Li Keqiang și-a exprimat „aprecierea pentru modul în care România își exercită primul său mandat la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, adresând felicitări pentru rezultatele obținute până în prezent”. „Prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat omologului chinez invitația de a efectua o vizită oficială în România. Totodată, înaltul oficial român a primit invitația de a efectua o vizită în R. P. Chineză”.

De asemenea, mai spune Guvernul, întrevederea a prilejuit un schimb de vederi privind perspectivele formatului de cooperare 16+1, prilej cu care premierul României a propus ca R. Moldova să devină membru al acestei inițiative.