Procesele biologice ale culturilor agricole se vor desfăşura, în general, normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării pe durata următoarelor şapte zile, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 4 - 10 mai, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), potrivit Agerpres.

Teren agricolFoto: Stirile ProTV

Din punct de vedere meteorologic, estimările de specialitate relevă faptul că vremea caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire, în cea mai mare parte a ţării. Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 12 şi 21 de grade Celsius, în primele zile, mai ridicate cu până la 5 grade Celsius în raport cu mediile multianuale. Spre sfârşitul intervalului, valorile termice vor oscila între 6 şi 19 grade Celsius, iar abaterile termice negative vor fi de 1 până la 4 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole.

Potrivit sursei citate, temperatura maximă a aerului se va situa între 9 şi 27 de grade Celsius, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 3 şi 14 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol al ţării.

La nivelul solului, temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va oscila între 10 şi 22 de grade Celsius, limite favorabile parcurgerii fazelor de germinare, răsărire, înfrunzire la culturile de primăvară înfiinţate până la această dată.

Sub aspect pluviometric, prognoza de specialitate relevă posibile ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de căderi de grindină.

Caracteristicile agrometeorologice arată că, pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă va fi scăzut (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzut (secetă pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania şi Moldova, local în nordul şi estul Munteniei, izolat în nord-vestul Banatului, vestul şi sudul Crişanei, sudul, centrul şi estul Olteniei.

În acelaşi timp, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei, Banatului, vestul şi local în nordul, centrul şi sudul Munteniei, nordul, vestul şi izolat în sud-vestul şi sudul Transilvaniei, sud-vestul şi nord-vestul Moldovei, vestul Crişanei.

În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra pe suprafeţe extinse din Dobrogea, local în nord-estul şi estul Munteniei, estul, centrul şi sudul Olteniei, centrul Transilvaniei, nord-vestul Banatului şi sudul Moldovei.

Agrometeorologii precizează că procesele biologice ale culturilor agricole se vor desfăşura în general normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. În acest context, în semănăturile de primăvară efectuate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile înfiinţate tardiv şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

"În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de înfrăţire (70-100%) şi alungirea tulpinii (10-100%), local fiind posibilă declanşarea fazei de "burduf' şi înspicare (10-30%)", se menţionează în prognoza ANM.

Conform prognozei, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă se menţine în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol.

În acest sens, rapiţa semănată în perioada optimă din sudul, sud-estul şi estul ţării va parcurge alungirea tulpinii, apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (20-100%), precum şi izolat apariţia silicvelor (10-15%). În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi îşi vor continua creşterea rodului/frunzelor/lăstarilor, iar la seminţoase se vor înregistra înfrunzirea, înflorirea şi legarea fructelor.

De asemenea, în cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa-de-vie se vor semnala predominant dezmugurirea, creşterea frunzelor şi a lăstarilor, iar floarea-soarelui şi porumbul semănate până în prezent se vor afla în fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare şi răsărire (10-100%), precum şi creşterea primelor frunze (10-60%).

În centrul, estul şi sudul teritoriului agricol, sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum vor înregistra fazele de germinare/încolţire, răsărire şi apariţie a primei perechi de frunze (10-100%).

Per ansamblu, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul, tratamente în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) se vor desfăşura pe ansamblu în condiţii bune, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii, notează ANM.