Președintele Pro Agro, Emil Dumitru, a declarat miercuri că piața indoneziană are o nevoie de 8 milioane de tone de cereale, din care 3 milioane de tone ar putea proveni din România, dacă autoritățile române spijină exporturile de materie primă, scrie Mediafax.

Emil DumitruFoto: Captura YouTube

„Piața indoneziană are o cerere de cereale din bazinul Mării Negre, este vorba de o miză destul de mare, de 8 milioane de tone de cereale pe care partenerii de acolo au solicitat-o (nevoia pe care o are Indonezia – n.r.) și sper ca din 8 milioane de tone, 3 milioane să provină din România. Eu cred că este în primul rând interesul nostru, ați văzut piața din Egipt, dacă ați observat comportamentul de anul trecut, traderii noștri au pierdut practic undeva la 800 de mii de tone anul trecut, este vorba de licitațiile cu cerealele cu grâu rusesc și din Ucraina”, a declarat, miercuri, Emil Dumitru, președintele Federației Naționale ProAgro la Conferinţa Mediafax „Smart Agriculture”, organizată în parteneriat cu Agrointeligenţa.

Potrivit lui Dumitru, autoritățile din România, precum Ministerul Agriculturii și ANSVSA ar trebui să sprijine exportul de cereale.

„Eu îmi doresc foarte mult, pentru că avem un grâu foarte bun, recunoscut pe piața mondială, să încercăm să deschidem cât mai multe piețe, dacă tot politica ministerului este să vindem materie primă, atunci piața indoneziană poate fi o miză, dar cel puțin ministerul și ANSVSA să nu ne încurce, atât cerem, nimic mai mult, pentru că ne descurcăm, de la privat la privat se negociază destul de bine. Dar cerem sprijinul ăsta să putem face acele analize, astfel încât să putem să exportăm”, a mai susținut Dumitru.