România, printre performerele Europei la șase culturi vegetale, anul trecut. Începe competiția pentru 2019

de Red     HotNews.ro
Marţi, 25 iunie 2019, 10:49 Economie | Agricultura


Cultură de cereale
Foto: Agerpres
Anul trecut, România s-a aflat în plutonul celor mai mari producători europeni la șase culturi vegetale. Să ne amintim distribuția producțiilor principalelor culturi din anul 2018, la nivelul Uniunii Europene – 75,8% din producţia totală de grâu a fost obținută de şapte state membre UE: Franța, Germania, Regatul Unit, România, Polonia, Spania, Italia, potrivit fermierinromania.ro.

România s-a situat pe locul patru, în Uniunea Europeană, la producția de grâu, cu 7,3% din totalul producției UE, în condițiile în care ponderea culturii grâului în suprafaţa totală cultivată cu grâu în Uniunea Europeană a crescut, faţă de anul precedent, cu 0,5%.

81,6% din producţia totală de porumb boabe a fost obținută de şapte state membre: România, Franța, Ungaria, Italia, Polonia, Spania, Bulgaria.

România a ocupat primul loc la producția europeană de porumb, fiind și cel mai mare cultivator de porumb boabe din UE (mai mult de o pătrime). Ponderea în totalul culturilor cu porumb europene a crescut, în anul 2018, cu 0,4%, comparativ cu anul 2017.

90,5% din producţia totală de floarea soarelui a fost obținută de cinci state membre: România, Bulgaria, Ungaria, Franța, Spania.

România a ocupat primul loc în Europa, la producția de floarea soarelui, și primul loc la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui (aproximativ o pătrime din suprafaţa totală cultivată cu floarea soarelui în UE).

84,1% din producţia totală de rapiţă a fost obținută de şapte state membre: Franța, Germania, Regatul Unit, Polonia, România, Cehia, Ungaria. Franța și Germania au obţinut aproximativ jumătate (43,2%) din producţia totală comunitară.

România s-a plasat pe locul cinci la producția europeană de rapiță și pe locul patru din punctul de vedere al suprafeței cultivate, iar ponderea acesteia în suprafaţa totală cultivată cu rapiţă a Uniunii Europene a crescut cu 0,2%, comparativ cu anul precedent.

86,1% din producţia totală de soia boabe a fost obținută de cinci state membre: Italia, România, Franța, Croația, Austria. Italia a obţinut 41,1% din producţia de soia boabe a Uniunii.

România a ocupat locul al doilea în UE, la producția de soia boabe (16,1% din totalul UE), și tot pe locul al doilea s-a plasat din punctul de vedere al suprafeței cultivate, după Italia.

79,5% din producţia totală de cartofi a fost obținută de şapte state membre: Germania, Franța, Polonia, Olanda, Regatul Unit, Belgia, România.

România a ocupat locul șapte la producția europeană de cartofi și locul patru în ierarhia statelor membre, din punctul de vedere al suprafețelor cultivate, după Polonia, Germania şi Franţa.
sursa: INS

Primele rezultate așteptate, la producția de orz

Recoltarea orzului și a orzoaicei este în derulare în România. Startul l-au dat județele Constanța și Ialomița, în data de 14 iunie a.c., potrivit informării Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Anul trecut, producția de orz a României a totalizat 1,87 milioane tone, în scădere cu aproape 36.000 de tone față de anul anterior, de pe o suprafață cultivată de 423,5 mii hectare, din care 421,6 mii hectare majoritar privată, potrivit datelor comunicate de INS. 1,3 milioane tone de orz au fost exportate de România în 2018, în valoare totală de 235,8 milioane euro.

Comisia Europeană – DG Agri estimează, pentru acest an, o producție de orz cifrată la 61 milioane tone, la nivelul Uniunii, și un stoc, la finalul anului comercial 2019/2020, de 8 milioane tone, în creștere față de anul anterior.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1330 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Daea? (Marţi, 25 iunie 2019, 11:04)

  Kvothe [utilizator]

  oare are Daea vreun merit ?
 • +2 (2 voturi)    
  Potential de dublare a productiei agricole (Marţi, 25 iunie 2019, 11:13)

  animatron [utilizator]

  Productivitatea la hectar in Romania, la majoritatea culturilor agricole, e inca net inferioara celei medii din UE, fara sa mai vorbim de tarile care performeaza in domeniu, gen Franta.
  Si asta in conditiile unui sol romanesc foarte bun calitativ, dar neirigat suficient si inca prea "faramitat" in sute de mii de proprietati private de dimensiuni foarte mici.

  Oricum, se progreseaza continuu, felicitari fermierilor care isi fac treaba si au propulsat Romania in randul marilor producatori din Europa.

  Chiar daca depasita la ponderea in PIB-ul romanesc (4,4% in 2018) de sectorul IT, agricultura noastra e in modernizare rapida si ramane un sector strategic (impreuna cu industria agro-alimentara) pt a ne ajuta sa diminuam deficitul de cont curent (importul de alimente, procesate sau nu, e unul din factorii care afecteaza negativ balanta comerciala).
 • 0 (0 voturi)    
  România a descoperit acum (Marţi, 25 iunie 2019, 12:32)

  nick24 [utilizator]

  agricultura intensivă și își otravește pământurile.
  Ar fi fost o veste bună dacă ar fi obținut jumătate din producția de mai sus, dar să fi fost bio și eco. Sigur că valarea producției ar fi fost de 2-3 ori mai mare.
  Pământurile noastre sunt fertile, nu au nevoie de chimicale. Din nefericire otrăvirea lor cu pesticide, ierbicide, fungicide, nitriți nu numai că le poluează pe zeci de ani, ci și apa freatică devine nepotabilă.
  Recoltele obținute astfel nu sunt comestibile, ci cancerigene.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce bine era in Evul Mediu când făceam (Marţi, 25 iunie 2019, 14:05)

   BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   toţi agricultură eco şi bio ... iar la câţiva ani aveam parte de câte o foamete ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by