Autoritățile bulgare au început miercuri să eutanasieze porcii în districtul Ruse, în urma descoperirii unor focare de pestă porcină africană în câteva localități din zonă, informează cotidianul The Sofia Globe, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Focare de pestă porcină africană au fost descoperite la gospodării din satele Tsenovo și Pet Kladentsi. Agenția bulgară pentru Siguranță Alimentară a confirmat marți existența focarelor.

În zonă au fost impuse măsuri stringente de carantină, iar porcii dintr-o zonă de 3 kilometri în jurul focarelor urmează să fie eutanasiați.

Un focar de febră aviară a fost confirmat și în satul Bulgarene din districtul Pleven. Și în acest caz a fost creată o zonă de siguranță de 3 kilometri în jurul focarului și o zonă de monitorizare de 10 kilometri. Potrivit legislației, toți porcii din zona de siguranță ar urma să fie eutanasiați.

Ministrul bulgar al Agriculturii, Desislava Taneva, a anunțat miercuri că Guvernul de la Sofia va înăspri măsurile pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane și protejarea industriei creșterii porcilor din Bulgaria care are o valoare de aproximativ 340 de milioane de dolari.

Printre măsurile preventive se numără controale în trafic și la punctele de trecere a frontierei cu ajutorul forțelor armate și poliției, dezinfectarea fermelor și restricționarea vânzării de carne de porc, a declarat Taneva.