Tocanul de oaie, preparat la o stână de pe Transalpina, înregistrat ca produs tradițional

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 23 iulie 2019, 16:03 Economie | Agricultura


Petre Daea
Foto: Hotnews
Tocanul de oaie preparat la o stână de pe Transalpina a fost înregistrat oficial ca produs tradițional, primul din județul Gorj, de către Ministerul Agriculturii, iar atestatul oficial ar urma să fie înmânat miercuri.

Mărioara Babu, proprietara stânei de pe Transalpina, încearcă din 2017 să înregistreze tocanul de oaie ca produs tradiţional românesc.

"Tocanul de oaie pregătit la Novaci, în județul Gorj, a fost înregistrat oficial ca produs tradițional, cu numărul 742. E primul în Gorj. După ce s-au făcut demersurile la Ministerul Agriculturii, nu a mai durat mult, fiind toate normele îndeplinite. (...) Prima dată am încercat în 2017. S-a cerut societate, s-au cerut multe documente, care pentru noi, ciobanii autentici din zonă, erau mai greu de îndeplinit, nu imposibil. De multe ori te izbești de ceva care îți ia și timp și nici nu poți să te descurci”, a declarat corespondentului Mediafax Mărioara Babu.

Ea a dezvăluit și câteva secrete legate de rețetă: "Se toacă grăsimea oii mărunt, mărunt, se pune înainte în ceaun, se pune carnea de oaie tocată, se pune o cană de apă, aproape la nivel cu carnea, să devină fragedă, oaia fiind bătrână, tocanul de oaie e bun din oaia bătrână, întotdeauna. Ca să nu se usuce, se pune apă la nivel cu carnea, să se fiarbă în seul ei, se fierbe până dispare toată apa. Când e trei sferturi fiert, se pune o mână de sare, după cantitatea cărnii, dar nu se amestecă, se lasă să-și ia el singur sarea, pe urmă se drege două-trei ore așa, se mestecă prin răsturnare cu paleta și se pune în castroane, sunt înnebuniți toți după el. El se fierbe la foc domol cam o oră, o oră și jumătate. Nu trebuie dat foc tare, să sară din ceaune”.

Printre cei care au degustat tocanul de oaie, dar și alte produse preparate la stână, s-a aflat, în iunie, și Simona Halep.

Miercuri va avea loc, în prezența ministrului Agriculturii, înmânarea oficială a atestatului de produs tradițional pentru tocanul de oaie, la stâna de pe Transaplina.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















1556 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    traditie zero (Marţi, 23 iulie 2019, 17:09)

    pehash [utilizator]

    faimoasa "stana" (lipsesc oile..), care este de fapt un fel de bodega pentru pantofari nu exista in urma cu 5 ani.

    cum o fi inregistrat produs traditional cu reteta aia (carne, apa, sare), nu inteleg. legislatia spune clar ca trebuie sa aiba ceva autentic.. poate o fi faptul ca fierb doar oile care au murit de batranete?
  • 0 (0 voturi)    
    tocanul??? (Marţi, 23 iulie 2019, 17:56)

    stupidu [utilizator]

    tocana de oaie era deja inregistrata sau care era problema? tocan nu exista in DEX! in maghiara e tokány. Dar ala nu are nici o treaba cu gorjul :))


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by