Tocanul de oaie preparat la o stână de pe Transalpina a fost înregistrat oficial ca produs tradițional, primul din județul Gorj, de către Ministerul Agriculturii, iar atestatul oficial ar urma să fie înmânat miercuri.

Petre DaeaFoto: Hotnews

Mărioara Babu, proprietara stânei de pe Transalpina, încearcă din 2017 să înregistreze tocanul de oaie ca produs tradiţional românesc.

"Tocanul de oaie pregătit la Novaci, în județul Gorj, a fost înregistrat oficial ca produs tradițional, cu numărul 742. E primul în Gorj. După ce s-au făcut demersurile la Ministerul Agriculturii, nu a mai durat mult, fiind toate normele îndeplinite. (...) Prima dată am încercat în 2017. S-a cerut societate, s-au cerut multe documente, care pentru noi, ciobanii autentici din zonă, erau mai greu de îndeplinit, nu imposibil. De multe ori te izbești de ceva care îți ia și timp și nici nu poți să te descurci”, a declarat corespondentului Mediafax Mărioara Babu.

Ea a dezvăluit și câteva secrete legate de rețetă: "Se toacă grăsimea oii mărunt, mărunt, se pune înainte în ceaun, se pune carnea de oaie tocată, se pune o cană de apă, aproape la nivel cu carnea, să devină fragedă, oaia fiind bătrână, tocanul de oaie e bun din oaia bătrână, întotdeauna. Ca să nu se usuce, se pune apă la nivel cu carnea, să se fiarbă în seul ei, se fierbe până dispare toată apa. Când e trei sferturi fiert, se pune o mână de sare, după cantitatea cărnii, dar nu se amestecă, se lasă să-și ia el singur sarea, pe urmă se drege două-trei ore așa, se mestecă prin răsturnare cu paleta și se pune în castroane, sunt înnebuniți toți după el. El se fierbe la foc domol cam o oră, o oră și jumătate. Nu trebuie dat foc tare, să sară din ceaune”.

Printre cei care au degustat tocanul de oaie, dar și alte produse preparate la stână, s-a aflat, în iunie, și Simona Halep.

Miercuri va avea loc, în prezența ministrului Agriculturii, înmânarea oficială a atestatului de produs tradițional pentru tocanul de oaie, la stâna de pe Transaplina.