Un nou model de cooperativă agricolă apare în Olanda, pe măsură ce oamenii devin preocupați de problemele produse de schimbările climatice, potrivit canalului francez France24. Acesta arată că noul model, într-o țară cunoscută pentru agricultura intensivă, se bazează pe "bogățiile, dar și nevoile naturii, folosind noile tehnologii".

France24 despre noile ferme olandezeFoto: Captura France 24

Sursa citată relatează cazul unei prime "ferme populare" din localitatea Boxtel, din sudul Olandei, unde animalele - câteva zeci de porci și vite și câteva sute de găini - sunt lăsate cât mai libere. Ferma este controlată de 200 de familii care decid ce să fie produs acolo - produse pe care acele familii le împart sâmbătă de sâmbătă și le consumă.

Pentru a adera la cooperativă trebuie plătiți 2.000 de euro, iar apoi membrii trebuie să plătească 10 euro/persoană. În schimb, ei primesc alimente produse acolo, în funcție de sezon, "produse de-ale locului, naturale, sustenabile". În prezent, aceste produse acoperă circa 60% din dieta a 500 de oameni.

Modelul cooperativei de acest tip este nou într-o țară pe care metodele intensive de producție agricolă au transformat-o în al doilea mare exportator agricol din lume, după SUA. Olanda, țară al cărei teritoriu se află parțial sub nivelul mării, este, în același timp, foarte vulnerabilă la schimbările climatice, în care agriculturii îi este atribuit un rol-cheie.

La începutul verii, ministrul olandez al agriculturii a dezvăluit un plan de 135 de milioane de euro de asistență pentru tranziția la agricultura "circulară", scopul fiind de "a nu mai produce cât mai ieftin cu putință, ci de a produce cu cea mai mică pierdere de materie brută și cu un management al solului, apei și naturii".

O a doua fermă precum cea de la Boxtel este pe cale să se deschidă.