​​35 de tractoare cu ghidare automată vor ajunge în Insula Mare a Brăilei, la compania Agricost, până la sfârșitul anului acesta, ducând la 80 numărul de tractoare astfel echipate pe care le deține compania. De asemenea, vor fi integrate și 29 de stații meteorologice prin care se vor putea monitoriza parametrii climaterici - temperatura și umiditatea aerului, precipitațiile, viteza vântului, umiditatea și temperatura solului și se vor primi alerte privind posibila apariție a unor boli în culturile agricole, noteaza fermierinromania.ro. În felul acesta, se va crea o platformă multifuncțională care va integra datele care provin de la diferite utilaje, semănători, aparate de stropit, combine și alte mașini de recoltat.

Compania Agricost are deja 2.500 de hectare pe care produce lucernă, 400 hectare pentru sămânţă și o fabrică de uscare a lucernei. În luna august a.c., compania va mai semăna 2.500 de hectare și va mai construi o fabrică de uscare.

Lucian Buzdugan, directorul general al firmei Agricost Brăila, a declarat că unul dintre obiectivele companiei este să înfiinţeze în Insula Mare a Brăilei 12.500 de hectare de lucernă, nivelul de profitabilitate la această cultură fiind unul ridicat, de aproximativ 500 de euro pe hectar, în cazul producţiei exportate.

Programul de investiții include cinci fabrici de uscare a lucernei

Pentru realizarea programului de cultivare cu lucernă a 12.500 de hectare sunt necesare cinci fabrici de uscare a culturii, fiecare dintre ele presupunând o investiţie de 18 milioane de euro.

La Agricost Brăila, companie care are ca acționar fondul Al Dahra, lucrează aproape 800 de angajați. Aceștia beneficiază, anual, în perioada de iarnă, de cursuri de perfecționare susținute de profesioniști în domeniu, care prezintă cele mai bune practici la nivel mondial.

Compania primeşte, anual, subvenţii europene şi naţionale de aproximativ 10 milioane de euro. Agricost este cea mai mare exploataţie agricolă din UE, cu o suprafaţă de 57.000 de hectare şi o producţie anuală totală de peste 400.000 de tone. Agricost operează, în Insula Mare a Brăilei, 29 de ferme vegetale, în care se cultivă: grâu, orz, rapiţă, floarea soarelui, porumb, soia și lucernă.