Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri o serie de măsuri de sprijin propuse de Comisie pentru a atenua dificultăţile financiare cu care se confruntă fermierii din cauza condiţiilor meteorologice şi pentru a creşte disponibilitatea hranei pentru animale, informează Executivul comunitar, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Încă de la începutul fenomenelor climatice extreme am urmărit îndeaproape situaţia şi suntem pregătiţi să oferim sprijin fermierilor noştri. Comisia a fost tot timpul în strânsă legatură cu toate statele membre şi am reacţionat rapid atunci când a fost necesar. Aceste măsuri ar trebui să protejeze fermierii din punct de vedere financiar, precum şi împotriva unei penurii de furaje care ar putea să le afecteze animalele", a declarat comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

Acţiunile asupra cărora statele membre au convenit miercuri în cadrul unei reuniuni a comitetului includ posibilitatea unor plăţi în avans mai mari şi a unor derogări excepţionale de la normele de "înverzire" pentru a ajuta fermierii să asigure hrana suficientă pentru animalele lor. Fermierii afectaţi vor putea să primească un procentaj mai mare din plăţile politicii agricole comune (PAC), ceea ce va duce la îmbunătăţirea fluxului lor de numerar. Aceasta înseamnă: până la 70% din plăţile lor directe vor fi primite începând cu mijlocul lunii octombrie; 85% din plăţile privind dezvoltarea rurală vor fi primite imediat după adoptarea oficială a pachetului de măsuri la începutul lunii septembrie.

De asemenea, vor fi adoptate derogări de la anumite norme de "înverzire" pentru a spori disponibilitatea hranei pentru animale. Acestea includ posibilitatea de a considera terenurile lăsate în pârloagă drept culturi distincte, sau ca zone de interes ecologic, chiar dacă acestea au fost păşunate sau recoltate; de a însămânţa culturi intermediare drept culturi pure (şi nu ca amestec de culturi, astfel cum este prevăzut în prezent) în cazul culturilor destinate păşunatului sau producţiei de furaje; de a reduce perioada minimă de 8 săptămâni pentru culturile intermediare pentru a permite fermierilor care cultivă terenuri arabile să însămânţeze culturile de iarnă în timp util după culturile intermediare.

În urma deciziei de miercuri, acest pachet de măsuri ar trebui să fie adoptat în mod oficial la începutul lunii septembrie. Executivul comunitar precizează că va continua să fie în contact cu toate statele membre în ceea ce priveşte impactul secetei.