​​Studiile de specialitate, dedicația și un mediu de lucru care încurajează perfecționarea continuă sunt cheile pentru construirea unei cariere de succes în domeniul agricol. Tânărul inginer Vlad Livădaru a ajuns șef de fermă la Agricost Braila, după trei ani de la terminarea facultății. Astăzi, coordonează lucrările de pe mai mult de 1.000 de hectare de teren agricol. Povestea lui a început când încă se afla „pe băncile școlii”.

AgriculturaFoto: USER UPLOADED

Fermierinromania: Cum ați ajuns să lucrați în domeniul agricol? Ați urmat studii de specialitate?

Vlad Ionuț Livădaru: Am absolvit cursurile Facultății de Agricultură a Universității Ion Ionescu de la Brad din Iași. În anul III de facultate am intrat în contact cu Insula Mare a Brăilei, când am fost aduși în practică pentru o perioadă de o săptămână. La sfârșitul acelei săptămâni, am luat decizia de a mă angaja, muncitor necalificat, pe perioada vacanței de vară. Mai apoi, după finalizarea anului IV de facultate, am depus CV-ul la sediul firmei Agricost, în vederea ocupării unui post de ajutor de șef de fermă. Am trecut cu brio interviul și am fost repartizat la ferma Prundu. După un an și patru luni, am fost promovat pe postul de inginer fitosanitar la sectorul Chimizare, iar peste încă un an și cinci luni am preluat ferma Dobrota. În acest moment, ocup funcția de șef de fermă și manageriez cele 1.127 de hecare ale fermei Dobrota.

Fermierinromania: Agricultura în marile ferme a devenit, astăzi, foarte receptivă la noile tehnologii. Cum vă adaptați?

Vlad Ionuț Livădaru: În ceea ce privește noile tehnologii, compania Agricost investește constant în cercetare și în tot ceea ce este nou în domeniu și ne poate oferi un spor de producție. Aici aș dori să menționez semănatul culturilor de porumb, soia și floarea soarelui la 50 cm între rânduri, semănatul cerealelor la 25 cm între rânduri și folosirea apei dedurizate la aplicarea tratamentelor fitosanitare. Nici mașinile agricole de ultimă generație nu ne sunt străine, compania achiziționând ultima generație de combine agricole și tractoare.

Fermierinromania: Cum se desfășoară programul de lucru?

Vlad Ionuț Livădaru: În sectorul agricol, programul de lucru prezintă unele particularități. Este vorba de perioadele de campanie, semănat, recoltat, irigat, unde fiecare minut în plus petrecut pe câmp se poate traduce în spor de producție. Există, însă, și perioade în care ne putem odihni și reîncărca bateriile și aici mă refer la perioada de iarnă.

Citește articolul integral pe fermierinromania.ro