Polonezul Janusz Wojciechowski va prelua de la Phil Hogan portofoliul agriculturii când noua Comisie Europeană va fi confirmată de Parlamentul European și a fost audiat de aleși înainte de numire. În alocuțiunea sa de deschidere, Wojciechowski s-a referit la dificultățile întâmpinate de fermierii europeni, la problemele mediului, sănătatea animalelor, reînnoirea generațiilor și Politica Agricolă Comună (PAC).

Janusz WojciechowskiFoto: UE

„Într-un deceniu, din 2005 până în 2015, au dispărut 4 milioane de ferme din Europa. Înseamnă că am pierdut 400.000 anual, peste 30.000 lunar, mai mult de 1.000 pe zi. Dezbaterea noastră va dura trei ore. În acest timp, mai mult de 100 de fermieri europeni își vor pierde fermele, locurile de muncă și vor fi într-o situație traumatizantă”, a spus el în comisiile reunite de agricultură și dezvoltare rurală, respectiv de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară.

El a deschis și subiectul creșterii numărului de sinucideri ale fermierilor francezi. „Poate că sunt prea pesimist, dar există anecdota că un pesimist este un om mai bine informat decât un optimist”. Polonezul de 64 de ani a repetat în mai multe rânduri că este nevoie de „o viziune pe termen lung” asupta agriculturii din UE. „Avem o viziune pe termen lung asupra politicii de mediu, una privind politica în energie – dar nu și una privind agricultura. Este important să avem o astfel de viziune, deoarece fermierii ne întreabă care este viitorul lor, care va fi viitorul copiilor lor. Este important să le dăm un răspuns pozitiv, ca există un viitor pentru agricultura europeană”.

Conform comisarului desemnat, este necesară o reformă a PAC, problema nefiind una una doar pentru fermieri, ci pentru ansamblul societății. „Trebuie să ne protejăm fermierii, să-i salvăm. Dar pentru societate problema este securitatea hranei, a furnizării ei, siguranța alimentelor ... protecția climei, mediul, biodiversitatea și bunăstarea animalelor”. El a afirmat că este deschis spre o viitoare discuție privind reforma PAC, spunând că propunerea anterioară a comisiei din acest an „nu este Biblia”.

Wojciechowski a spus că una din primele lui acțiuni, dacă va fi aprobat de parlament, va fi să ceară comisiei un raport privind starea de lucruri din agricultura europeană. „Este foarte important să avem o imagine corectă a situației actuale: unde ne aflăm; încotro mergem; câte ferme avem; câți fermieri; și care este situația generațională”. Printre alte probleme, Wojciechowski a menționat: atenția asupra „agriculturii verzi”, despre care a spus că oferă o mare șansă micilor ferme de familie; importanța dialogului dintre politicieni, fermieri, organizații ale fermierilor și alți factori importanți.

El și-a încheiat alocuțiunea spunând: „Avem o șansă mare de a crea o vizune pe termen lung asupra agriculturii europene, de a crea un viitor mai bun pentru fermieri; un viitor mai bun pentru agricultura europeană; și un viitor mai bun pentru mediul nostru înconjurător”. (Agriland.ie)