Platforma de împrumuturi Lidya, finanțată de entități de capital de risc ca Omidyar Network și Alitheia Capital, va dirija un miliard de euro în următorii cinci ani spre mici întreprinderi incapabile să obțină credite bancare. Compania va căuta clienți mai ales în agricultură, farmaceutică și comerț. Pentru început va ținti Polonia și Republica Cehă, după ce a dat mii de împrumuturi în Nigeria.

HotNews.roFoto: Hotnews

Extinderea pe noi piețe va fi un test pentru Lidya, al cărui sistem de clasificare online colectează date cu scopul de a lua decizii rapide unde să direcționeze împrumuturi pe termen scurt. În Polonia și Cehia, clienții vor primi împrumuturi de 15.000 de euro în medie, în comparație cu 3.000 în Nigeria, unde compania a acordat 10.000 de împrumuturi. Lidya l-a angajat pe fostul șef al companiei poloneze de factoring Idea Money SA pentru a-i conduce operațiunile și nu se așteaptă ca vânturile potrivnice care bântuie economiile occidentale să provoace o scădere în economie.

„Cu investitori pe termen lung alături de noi, suntem mai degrabă agnostici cu privire la ciclurile economice”, a spus Tunde Kehinde, co-fondator al companiei. „În timpul recesiunilor, băncile se abțin de la riscuri în vreme ce companiile încă au nevoie să funcționeze și să-și finanțeze cheltuielile operaționale”.

Polonia este una din țările cu cele mai mari rate de refuz al împrumuturilor pentru întreprinderi mici și mijlocii, conform unui raport din 2019 al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

Lidya planifică să intre în până la patru noi țări în fiecare an, vizând alte piețe potențiale est-europene. Va aloca inițial un capital de 10 milioane de dolari pentru finanțarea cheltuielilor operaționale ale companiilor și afirmă că este capabilă să asigure 200 de milioane adiționale pe parcursul extinderii. (Bloomberg)