Turnurile de telefonie mobilă pot prezice când vine ploaia, spun experții din industria telecom, ceea ce înseamnă că pentru fermierii din țările în curs de dezvoltare precum India și Sri Lanka ar reprezenta un ajutor, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Multe economii emergente nu-și permit instrumente sofisticate pentru prezis vremea, fiind greu pentru acestea să anticipeze ploile sezoniere. Turnurile telecom ar ajuta fermierii din multe țări asiatice.

„Informațiile despre vreme – asta este ceea ce au nevoie în primul rând fermierii, mai mult decât orice”, spune Daniele Tricario, care lucrează în industria de telecomunicații.

Turnurile de telefonie mobilă transmit semnale radio care sunt deranjate atunci când plouă, oferind astfel date care să permită agențiilor meteo locale să îmbunătățească prognoza.

Prognoza poate fi trimisă fermierilor prin apeluri și mesaje, ajutându-i să știe când să folosească semințele și fertilizatorii, spune Damitha Gunawardena, manager la Dialog Axiata, în Sri Lanka.

O prognoză îmbunătățită este esențială pentru a ajuta fermierii să facă față impactului schimbărilor climatice, ceea ce face ca modelele meteorologice să fie mai greu de prezis, a mai spus el.

Potrivit Băncii Mondiale, efectele schimbărilor climatice ar putea costa India 2,8% din PIB și ar reduce standardul de viață pentru jumătate din populația țării de 1,2 miliarde, până în 2050.