Atunci când auzi că o nouă varietate de măr este lansată cu o campanie de marketing de mai multe milioane de dolari, este posibil să te întrebi dacă ai auzit bine sau dacă, de fapt, nu este vorba despre un nou iPhone de la Apple, compania ce are ca siglă acest fruct. Dar nu. Este vorba chiar despre un măr care va ajunge în rafturile supermarketurilor americane la începutul lui 2020, relatează BBC Mundo, preluat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cosmic Crisp a fost produs în SUA, iar susţinătorii săi sunt convinşi că va deveni un nou succes mondial.

"Stelele s-au aliniat în cazul acestui măr", a declarat, pentru BBC, Kathryn Grandy, directorul de marketing al companiei americane de fructe Proprietary Variety Management (PVM), responsabilă cu lansarea de 10 milioane de dolari a noului soi de mere.

Crisp este o încrucişare între două soiuri de mere care deja există pe piaţă, Honeycrisp şi Enterprise, şi unii îl descriu drept "Sfântul Graal" al merelor.

Se spune că este dulce, crocant şi zemos. Dar, mai important decât asta este faptul că poate fi conservat proaspăt peste un an, în condiţii de frig.

"Cosmic Crisp îşi menţine calităţile dacă se păstrează la rece, între 10 şi 12 luni", spune Kate Evans, care a condus programul de producere a merelor la Departamentul de Horticultură al Universităţii de Stat din Washington, SUA.

Se poate gândi că totul sună exagerat, dar sute de producători de mere din statul unde a fost creat Crisp au pariat 40 de milioane de dolari pe ceea ce va deveni un succes.

Istoria acestui soi datează din 1997, când a început programul privind producţia acestuia, la Universitatea din Washington. Ideea era dezvoltarea unei noi varietăţi pentru a-i ajuta pe producătorii de mere din statul respectiv, care pe atunci se confruntau cu probleme. Washington era cel mai mare producător de mere din SUA, dar a înregistrat o scădere constantă a vânzărilor celor două soiuri ale sale cel mai răspândite, respectiv Golden Delicious şi Red Delicious.

Această reducere a fost cazată de faptul că majoritatea consumatorilor preferau alte varietăţi, care îşi păstrau dulceaţa şi prospeţimea mai mult timp, precum Pink Lady şi Royal Gala.

Disponibil pentru prima dată pentru plantare comercială în 2017, producătorii de mere din Washington au auzit atunci vorbindu-se despre cât de bună se presupunea a fi noua varietate de măr. Astfel că cererea pentru Crisp a fost atât de mare încât agricultorii au trebuit să participe la o loterie pentru a putea obţine primele seminţe. Selecţia a fost făcută de un program informatic.

După aceasta, vânzările de seminţe au explodat. În prezent, peste 12 milioane de pomi Crisp cresc în Washington, pe o suprafaţă de 12.000 de acri (circa cinci milioane de hectare).

Cu primele mere deja în rafturile magazinelor, se estimează că schema gigant de plantare, despre care se spune că este cea mai mare şi mai rapidă din istoria mondială a merelor, a costat producătorii în total 30 de milioane de dolari.

Campania de marketing de 10 milioane de dolari include şi publicitate online. În schimbul încrederii, agricultorilor din Washington li s-a dat drept exclusiv pentru cultivarea şi vânzarea Crisp în toată lumea până în 2027.

Şi, cum se comercializează drept un soi premium, preţul este pe măsură. Primele mere sunt acum de vânzare în SUA la 5 dolari pentru jumătate de kilogram, mai mult decât triplu faţă de soiurile standard.

Pentru fiecare ladă de 18 kilograme vândută, o redevenţă de 4,75% se împarte între Universitatea de stat din Washington şi partenerul său comercial, PVM.

Se estimează că vor fi livrate peste 46.000 de lăzi de 18 kilograme înainte de finele anului şi se va ajunge la două milioane în 2020 şi 5,6 milioane în 2021.

Mărul are inclusiv un slogan înregistrat" "Imaginaţi-vă posibilităţile".

"Viteza cu care Cosmic Crisp va fi pregătit să intre pe piaţa americană în următorii cinci sau opt ani nu are precedent", a spus pentru BBC James Luby, profesor de ştiinţe horticole la Universitatea din Minnesota-Twin Cities.