Ministerul Agriculturii din Ungaria finanţează consilierea fermierilor din Harghita, Covasna şi Mureş, pentru ca aceştia să poată accesa fonduri europene, să îşi îmbunătăţească activitatea sau să fie ajutaţi în rezolvarea unor dificultăţi pe care le întâmpină în activitatea de zi cu zi, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Finanţarea se acordă prin intermediul unei organizaţii umbrelă, care reuneşte 160 de asociaţii ale fermierilor din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş şi care colaborează cu Ministerul Agriculturii din Ungaria, cu Camera Agricolă din Ungaria, dar şi cu o organizaţie similară din ţara vecină.

Preşedintele "Organizaţiei asociaţiilor fermierilor din Ţinutul Secuiesc", consilierul judeţean UDMR din Harghita, Becze Istvan, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Kis Miklós Zsolt, secretar de stat pentru dezvoltare rurală la Ministerul Agriculturii din Ungaria, că finanţarea acordată pentru un an este de 77 milioane de forinţi, din care se asigură salariile a 20 de consilieri, specialişti în diferite domenii, ce acordă consultanţă fermierilor, în activitatea lor zilnică.

Aceştia se deplasează la fermierii din cele trei judeţe, îi ajută în elaborarea de proiecte, asigură baza legală a funcţionării asociaţiilor şi caută rezolvare la problemele cu care aceştia se confruntă.

De asemenea, se organizează şi diverse evenimente sau schimburi de experienţă cu fermieri din Ungaria.

Secretarul de stat Kis Miklós Zsolt a declarat, în conferinţa de presă, că este important pentru Ministerul Agriculturii din Ungaria acordarea acestui ajutor, în contextul în care în România nu există o finanţare de acest gen.

"Este deosebit de important, pentru că, din câte vedem, din România nu există finanţare prin care agricultorii maghiari din Ţinutul Secuiesc pot avea acces la astfel de ajutor, prin reţele. Noi, am simţit pe pielea noastră că dacă o astfel de reţea nu funcţionează, atunci (...) pot apărea deficienţe în rândul agricultorilor. (...) S-ar putea să fie o chestiune de viitor, dar pentru noi este important ca măcar ca agricultorii din Ţinutul Secuiesc să primească măcar sprijinul", a declarat secretarul de stat Kis Miklós Zsolt, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a arătat că în acest judeţ foarte mulţi oameni lucrează pământul, exploatează pădurea sau cresc animale şi e important să fie susţinute gospodăriile mici, de familie.

Acesta a mai spus că, din păcate, în România nu există o finanţare similară şi a criticat trecerea Camerei Agricole din subordinea consiliilor judeţene în cea a direcţiilor agricole, susţinând că specialiştii acestei instituţii "toată ziua stau şi fac statistici pentru Bucureşti" şi "pe fermieri nu îi ajută aproape cu nimic".