​​Adrian-Nechita Oros (54 de ani), deputat de Cluj, propus de PNL pentru funcția de ministru al Agriculturii, este profesor universitar doctor în medicină veterinară la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. În 2014, ANI l-a declarat în incompatibilitate pentru că în perioada 20 decembrie 2012 — 8 aprilie 2013, ar fi deținut, simultan, funcția de deputat și calitățile de asociat și administrator la firma Vet Aga Pet. Deputatul PNL a atacat în instanță raportul ANI, iar în vara anului trecut acesta a câștigat definitiv procesul împotriva Agenției Naționale de Integritate.

Adrian OrosFoto: Arhiva personala

Potrivit ClujInsider.ro, în vara anului trecut, judecătorii de la instanța supremă au respins apelul declarat de reprezentanții Agenției Naționale de Integritate (ANI) împotriva sentinței pronunțate de Curtea de Apel București, care a anulat decizia inspectorilor de integritate, care stabileau că Adrian Oros ar fi fost incompatibil. Deputatul clujean a fost acuzat de incompatibilitate pentru că, în paralel cu activitatea de parlamentar, ar fi fost și administratorul unui cabinet veterinar.

"Însă Adrian Oros a demonstrat că s-a retras din calitatea de administrator al cabinetului veterinar nu doar înainte de a fi ales parlamentar, ci chiar și înaintea campaniei electorale în urma căreia a fost ales în Parlament pentru primul său mandat de deputat, în 2012. Judecătorii au constatat că retragerea sa din calitatea de administrator nu a fost operată în Registrul Comerțului din vina celor care au preluat administrarea cabinetului veterinar. Mai mult, ei au constatat că Adrian Oros nu a exercitat nici un fel de act de administrare a cabinetului respectiv, deci nu poate fi pedepsit pentru că este lipsit de orice vină în această situație.", a scris ClujInsider.ro

Într-adevăr, Înalta Curte a decis în mod definitiv, în data de 5 iunie că recursul ANI este nefondat.Vezi aici decizia ICCJ.

Anunțul ANI în care Adrian Oroș a fost declarat incompatibil poate fi consultat AICI.

  • Ce avere are Adrian Oros

Potrivit declarației sale de avere, Adrian-Nechita Oros a încasat anul trecut 125.376 de lei ca deputat (este membru al Comisiei pentru învătămant, tineret și sport din Camera Deputaților) și 135.727 lei ca profesor universitar doctor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Adrian Oroș este căsătorit și are un fiu. Soția sa este angajată a unui cabinet de tehnică dentară.

Acesta deține un apartament de 71 mp în Cluj-Napoca, o casă de locuit în Florești (Cluj), un teren agricol de 4.100 mp la Jucu (Cluj) și un teren intravilan de 1.700 mp în Florești (Cluj). Mai deține două mașini - un BMW (fabricat în 2009 - cumpărat) și o Skoda (din 2013 - în leasing).

Are un depozit de 5.081 de euro la Banca Românească și un credit de 100.000 de euro la BRD a cărui scadență este în 2033.

În declarația de interese se arată că acesta este vicepreședinte al PNL, vicepreședinte al Colegiului Medicilor veterinari din România (de unde a încasat o indemnizație de 12.000 de lei în 2018) și președinte al Colegiului Medicilor Veterinari din Cluj (de unde a încasat o indemnizație de 13.332 de lei în 2018).

Adrian Oroș a terminat Facultatea de Medicină Veterinară și este doctor în științe medicale - domeniul medicină veterinară, având mai multe lucrări publicate. Consultă aici CV-ul său.