Peste 12.000 de porci vor fi omorâți după ce virusul pestei porcine africane a fost confirmat în două ferme din județele Argeș și Olt, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste 9.000 de porci urmează să fie eutanasiați în județul Argeș, după ce analizele de laborator au confirmat prezența virusului de pestă porcină africană într-o fermă din comuna Slobozia.

Potrivit Prefecturii Argeș, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, vineri, virusul pestei porcine africane într-o altă exploataţie comercială din comuna Slobozia, fermă care deţine 9.145 de porci.

„Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat planul de măsuri în zonele de protecţie (rază 3 km – Răscăeţi, jud. Dâmboviţa şi comuna Slobozia, Argeş); şi de supraveghere, rază 10 km – Slobozia, Nigrişoara, Ştefan cel Mare, Glavacioc, Babaroaga, Mozăceni, Zidurile, Mozacu, localităţi din judeţul Argeş; Fierbinţi, Şelaru, Răscăeţi, Vultureanca, Visina, Broşteni, localităţi din judeţul Dâmboviţa”, arată sursa citată.

Printre masurile luate se numără interzicerea accesul în zona focarului. În plus, toţi porcii din cadrul societăţii comerciale vor fi omorâți preventiv şi neutralizaţi prin îngropare, iar proprietarul va fi despăgubit de stat.

Și în județul Olt vor fi omorâți aproape 4.000 de porci, fiind confirmat virusul pestei porcine la o fermă din localitatea Ipoteşti.

Potrivit Direcției sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Olt, uciderea animalelor a început de vineri, iar ferma deține un efectiv de 3.755 de porci.

Potrivit autorităților di Olt, în perioada iulie-octombrie, în județ au fost confirmate 115 focare de pestă porcină africană, dintre care 29 de focare au fost stinse fiind ucise până acum 2.988 de animale. De asemenea, boala a fost confirmată și la trei mistreți vânați pe fondurile de vânătoare Dăneasa și Orlea.

Proprietarii porcilor uciși primesc despăgubiri.

„Au fost achitate desăpăgubiri în valoare de 1.243.528 lei pentru 321 de exploataţii afectate de pestă porcină africană (focare de boală şi ucidere preventivă) din localităţile Cilieni, Slăveni (Gostavăţu), Stoeneşti, Gura Padinii, Drăgăneşti, Ianca, Văleni, Ipoteşti, Gărcov, Vârtopu şi Crîmpoia”, au declarat reprezentanții DSVSA Olt.

Comercializarea porcilor este interzisă în localitățile unde încă sunt active focarele de pestă porcină.