Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii, efectivul de păsări a crescut foarte mult, iar acum ne aflăm în situaţia de a interveni, a declarat duminică, într-o intervenţie telefonică la Digi24, ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, potrivit Agerpres.

Petre DaeaFoto: Agerpres

„Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. Peste 20.000 - 30.000 tone în funcţie de efectiv. Efectivul de păsări a crescut foarte mult, iar acum ne aflăm în situaţia de a interveni. Soluţia este reducerea efectivelor de păsări în aşa fel încât echilibrul să fie respectat. Este păcat să lăsăm la voia întâmplării această situaţie, iar piscicultorii să înregistreze pagube care îi conduc la falimente cu implicaţii şi economice şi sociale”, a subliniat Daea.

În context, acesta a anunţat că 23 de ţări din Uniunea Europeană au cerut cel puţin de două ori derogări, în aşa fel încât să reducă efectivele de păsări ihtiofage pentru a da curs unui culoar de producţie atât de important precum producţia piscicolă.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Societăţii Ornitologice din România, Ovidiu Bufnilă, a arătat că România se confruntă cu o situaţie gravă pentru că piscicultorii au o problemă cu păsările ihtiofage, însă a explicat că nu este uşor ca o pasăre să fie scoasă de pe lista păsărilor care nu se vânează. El a subliniat, în context, că vânătoarea nu este o soluţie arătând că există şi metode non-violente pentru combaterea păsărilor ihtiofage.

„Cel mai bine este să se discute între ornitologi şi piscicultori. Conform tuturor studiilor care s-au făcut în Europa şi nu numai vânătoarea nu este o soluţie. De fiecare dată când aceste păsări, cormoranii mari, sunt împuşcate, nu se vede acest lucru decât pe termen foarte, foarte scurt în producţia de peşte de la o pescărie din România. Asta înseamnă că vânătoarea nu este o soluţie dar sunt altele care nici măcar nu sunt cu violenţă. Este de ajuns, de cele mai multe ori, să fie speriată o colonie cu ajutorul artificiilor, metodă care s-a folosit cu succes în Israel”, a subliniat Bufnilă, tot la Digi24.

Pe de altă parte, cifrele referitoare la efectivul de cormorani diferă semnificativ în funcţie de cine le prezintă. În timp ce Bufnilă a citat evidenţe ale Guvernului care arată că sunt aproximativ 60.000 de cormorani, Daea a arătat că o cifră relativă ar fi undeva la peste 100.000 de păsări.

Reprezentantul Societăţii Ornitologice a subliniat că nu este de acord cu vânătoarea de cormorani făcută după ureche şi fără a lua în calcul alte metode care nu presupun moartea păsărilor.

„Este o combinaţie de mai multe metode, nu este una singură care să dea succes. Este exact ca la grauri pe care agricultorii îi acuză că le strică recoltele de mere şi de struguri. Sunt metode combinate care se aplică, dar niciodată vânătoarea nu a fost o soluţie. Nu suntem de acord cu vânătoarea de cormorani făcută după ureche şi mai ales fără a lua în calcul şi alte metode care nu presupun moartea păsărilor. Sunt metode non-violente care pot fi aplicate”, a mai explicat reprezentantul Societăţii Ornitologice.

În replică, Petre Daea a menţionat că pot fi mai multe metode pentru a interveni, metode despre care se poate discuta, subliniind, totodată, că trebuie intervenit rapid.

„Evident că nu pot fi numai una sau două metode, ele pot fi discutate însă trebuie intervenit rapid. Din punct de vedere al cormoranului mare, pe lista de protecţie a UE nu mai există cormoranul mare protejat. Cormoranul mare este cel care a agravat situaţia din piscicultură. Trebuie să intervenim pentru a regla efectivele de păsări pentru a avea spaţiu de dezvoltare pentru piscicultura românească. Hai să luăm noi peştele din bălţi, nu cormoranii, în aşa fel încât să nu mai importăm. Să dăm peştele românilor nu să băgăm în guşa cormoranului”, a punctat Daea.

Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Organizaţiei RO-FISH, a precizat, în acest context, că este vorba despre 60 de specii invazive de păsări, iar cifrele care se vehiculează cu privire la acestea sunt undeva între 140.000 şi 150.000.

„Sunt fermieri în pragul falimentului, se vehiculează cifre în jur de 140 - 150.000 pentru că vorbim de 60 de specii invazive nu vorbim numai despre cormorani. Nu sunt numai cormoranii, mai sunt şi pelicanii. (...) Pentru că ei se hrănesc nu numai cu peştele din Delta Dunării ci şi din fermele piscicole”, a precizat Marian Cuzdrioreanu tot într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Citește și:

PSD propune ca vănătoarea cormoranilor mari să fie permisă / Inițiatorii legii spun că aceștia mănâncă 20.000 de tone de pește pe an

Petre Daea: Avem 100.000 de cormorani, nu trebuie să fie mai mulți de cîteva mii

Daea spune că-i vine să sară îmbrăcat în apă când vede cormoranii. „Nu sunt dispus ca România să devină grădină zoologică”

După cormoranul de piscină, Daea prezintă acum cormoranul de lighean. Filmuleţul postat pe Facebook de ministrul Agriculturii (VIDEO)

Cormoranul moțat cuibărește, în premieră, în România / O veste bună pentru Daea: mănâncă doar pește marin