Unii mici producători pun căcăreze de oaie în lapte ca să-i dea miros de oaie - Patronatul Laptelui
"Trebuie să precizez, pentru consumatori, ca să nu fie înşelaţi, că oile şi caprele au lactaţie abia în primăvară. Astfel că nu ar trebui să existe pe piaţă lapte şi brânză proaspătă de oaie şi capră", a spus Cojocaru.
Acesta a precizat că pieţele sunt pline de telemea proaspătă de oaie şi capră, care, deşi poate avea mirosul specific, nu are cum să fie produsă din lapte de la aceste animale.
"Consumatorii să aibă grijă la miros, pentru că mirosul de lapte de oaie şi capră este unul fin, aparte, nu de bălegar sau de grajd. Am văzut în practica mea că sunt unii mici producători sau centre de colectare a laptelui care aruncă căcăreze de oaie în lapte ca să-i dea miros de oaie", a susţinut reprezentantul patronatului.
Cojocaru a mai spus că, în hipermarketuri şi în comerţul civilizat, această practică nu este posibilă, pentru că toată marfa este controlată de producători, comercianţi, ANPC şi direcţiile sanitar-veterinare, astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea consumatorilor.
Citeste mai multe despre lapte capra oaie
Ideea e cum sa ne furam singuri caciula, nu e vorba de altceva....
Daca înainte de 1989, cineva ar fi avut ideea sa împrăștie o asemenea informație, nu ar mai fi fost cozi la lapte.
Asta e una din fazele de genul "PSD, PNL si USR sunt tot una"?
unde mai pui ca nici nu stii ce-ti pune ala-n service la motor ca pe seful de service nu-l intereseaza iar pe RAR sau ANPC... sa fim seriosi: aia-ti spun - descurca-te
Tu ai impresia ca "micul producator" nu baga formol in lapte? Nu costa mult si tine laptele "fresh" o saptamana.
Oamenii de la oras au credinta ca daca laptele e mai galbui/crem e mai gras.
Oare capra da gust dropsurilor, sau dropsurile dau gust caprei?
Asta cu conditia sa se respecte minim de masuri de igiena respectiv spalarea cu apa a ugerului inainte de muls si a tuturor recipientilor in care se depoziteaza/prelucreaza! Deasemeni poti sa-l diferentiezi daca ai consumat lapte de vaca si de capra, vreau sa zic daca ai avut in gospodarie vaci si capre! De exemplu cel de vaca e mai sarat la gust!
Am cumparat si eu produse din comert care specificau "de capra" dar sper ca erau mai degraba niste aditivi chimici decat alte produse cecologice care sa-i dea gustul acela !
Nu-mi dau cu parerea despre laptele de oaie !
Ati sarit toti la cacareze, la corporatiile care dau in cap producatorilor mioritici, cei mai onesti in univers, la 'dujmanii' straini care ne fac rau pentru ca ne invidiaza pt. curatenia impecabila, materiala si morala...
Votantii Dancilei nu dispar usor, asta e.
Cineva de sus are dreptate, la asta m-am gindit si eu cind am citit chestia asta, oare a facut sesizari domnul sef cind a vazut practicile astea 'traditionale' ale producatorilor (de boli)???
Acești producători merita sa facă pushcarie grea.
Nu apar companiile mari, dar acolo exista un standard și o verificare competentă a produsului !
De la producătorii locale? Da, poate legume și fructe ( și aici este o problema) cu wc ul in “grădina”
Cacareze sunt si primavara in laptele de oaie,de aceea nu mananc branza de oaie !
Dimineata venea masina de la SCIL (Intreprinderea de Industrializare a Laptelui) sa preia laptele vacilor sau oilor sau caprelor de la ferma zootehnica. Laptele trebuia sa aiba o anumita densitate si vascozitate pentru a fi preluat si bine platit de SCIL. Inainte de al preda zootehnistii impreuna cu muncitorii din ferma (CAP sau IAS) colectau urina proaspata a animalelor pe care o adaugau intr-o anumita proportie astfel incat laptele sa aiba densitatea si vascozitatea cea mai buna. Evident, toti isi furau caciula, insa oarasenii, putini dintre ei stiau ce lapte consumau.