În România, deficitul comercial în producția agricolă și în zona industriei alimentare a fost în creștere în ultimii ani, anunță ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Deși avem producții mari, deficitul comercial în această zonă a producției agricole și industriei alimentare este în creștere în ultimii ani. Anul acesta, la sfârșitul lunii august, deficitul comercial era de 1,4 miliarde euro doar pentru produsele alimentare, iar previziunile arătau că, spre sfârșitul anului, acest deficit comercial va ajunge la 2 miliarde de euro. Este foarte grav, pentru că aproape 2 miliarde de euro statul oferă subvenții agricultorilor. Practic, noi exportăm subvenții, pentru că exportăm produse primare, cereale sau animale vii și importăm în cantitate mult mai mare, produse procesate cu valoare adăugată”, a spus Adrian Oros, sâmbătă, la Digi 24.

Ministrul Agriculturii a avertizat că cea mai mare problemă cu care se confruntă agricultura și industria alimentară este capacitatea de depozitare.

“Dacă am ajuns să avem producții bune, atât în sectorul vegetal cât și în cel animal, dacă am ajuns să avem chiar și calitate în unele domenii, cea mai mare problemă cu care se confruntă cei din agricultură și din industria alimentară este capacitatea de depozitare, capacitatea de vânzare în așa fel încât pentru cei mici sau pentru fermele medii sau fermele familiale este aproape imposibil de a rezista pe piață”, a explicat el.

Totodată, ministrul de resort a precizat că, de-a lungul timpului, în urma discuțiilor purtate cu actorii din sectorul agriculturii, a constatat existența multor nemulțumiri față de diferențele practicate în anumite sectoare de activitate din agricultură.

“S-au făcut discrepanțe în anumite sectoare de activitate din agricultură și nu s-au rezolvat probleme majore”, a conchis Adrian Oros.