M​inistrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat miercuri că producţia de vin pe care România a produs-o, de 4,9 milioane de hectolitri, fapt care o plasează pe locul 6 şase în Uniunea Europeană, notează Mediafax.

Cum se bea vinulFoto: MorgueFile.com

"Suprafaţa cultivată cu viţă de vie este de 175.000 de hectare, fiind pe locul 5 după Spania, Franţa, Italia şi Portugalia, dar, din punct de vedere al producţiei de vin, suntem pe locul 6, producând 4,9 milioane de hectolitri", a declarat ministrul.

Ministrul a anunţat şi numărul producătorilor de agricultură ecologică, de 9.200 care este semnificativ mai mare faţă de numărul procesatorilor.

"Avem peste 10.000 de operatori (în agricultură ecologică n. r.). Din păcate, 9.200 dintre ei sunt producători şi doar 270 sunt procesatori. Eu mi-aş dori să crească numărul procesatorilor", a spus Adrian Oros.

Ministrul a adăugat că România exportă 48% din produsele ecologice. "De asemenea, România produce o cantitate totală de 305.000 tone de produse certificate ecologic din care consumăm 52% şi 48% exportăm, iar principalele ţări exportatoare sunt Italia, Germania şi Franţa", a explicat Oros.