Guvernul a adoptat o hotărâre care aprobă plafoanele pentru schema de sprijini;n sectorul zootehnic, in valoare totală de 109 milioane de lei. Exectivul a mai adoptat un act normativ care aprobă schema de ajutor pentru aplicarea programului de susținere a producției de tomate, conform Mediafax.

VaciFoto: Wikipedia

Executivul a aprobat în ședința de vineri hotărârea pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2019, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Repartiția plafoanelor arată astfel: "- 610.000 euro, respectiv 7.646.856 lei, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte; - 2.600.000 euro, respectiv 59.844.960 lei, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora; - 4.999.500 euro, respectiv 451.209.625,2 lei, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte; -27.000 euro, respectiv 128.239,2 lei, pentru specia viermi de mătase".

Valoarea totală a plafoanelor pentru anul 2019 este de 109 milioane de euro, echivalentul a 518,8 milioane de lei. "Cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin raportarea plafoanelor aferente fiecărei scheme la efectivul de animale eligibile", se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Agriculturii.

De asemenea, a fost aprobată hotărârea pentru "modificarea articolului 9, alin (1) din Hotărârea Guvernului 107/2019 privind aprobarea schemei «Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate» pentru anul 2019. Prin acest act normativ se modifică resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de H.G.nr. 107/2019, respectiv, de la maximum 233,1 milioane de lei , la maximum 292,9 milioane de lei".

Ministerul Agriculturii precizează că prin suplimentarea sumei se va asigura susținerea financiară a tuturor solicitanților eligibili din cadrul schemei (inclusiv pentru ciclul II de producție), astfel încât programul să fie aplicat de o manieră unitară și nediscriminatorie. "Pentru ciclul II de producție, care se încheie la data de 20 decembrie 2019, direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a Municipiului București estimează un număr de 6.538 beneficiari.

Programul de sprijin pentru tomate cultivate in spații protejate încurajează fermierii să cultive tomate perioadele de extrasezon, contribuind astfel la asigurarea necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă", mai arată comunicatul. În ședința de Guvern din 28 noiembrie, ministrul Finanțelor Florin Cîțu anunțase alocarea sumei de 70 de milioane de lei pentru decontarea fermierilor incluși în programul de tomate, specificând că banii pentru decontări nu erau prevăzuți în bugetul inițial.