Agricultura din Oltenia este în pericol din cauza rezervei mici de apă din sol. Fermierii spun că dacă în următoarele zece zile nu plouă şi nu ninge, situaţia devine foarte gravă, pentru că plantele nu sunt protejate de îngheţ și nu au apă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit reprezentanţilor Centrului Meteorologic Regional Craiova, în Oltenia nu a mai plouat din luna noiembrie, astfel că deficitul de apă din sol este de aproximativ 50 la sută.

O astfel de situaţie nu s-a mai înregistrat de mai bine de un deceniu, iar plantele sunt în pericol, avertizează specialiştii.

„Din noiembrie nu mai avem strop de apă, este o secetă prelungită, iar lipsa de apă face ca rezerva din sol să fie foarte mică, din cauza consumului normal al plantelor. Determinările din sol ne arată un deficit din rezerva apei din sol foarte mare. Suntem la 40-50 la sută din rezerva de apă. Am mai avut situaţii asemănătoare, dar ca acum...o secetă aşa prelungită în perioada asta, nu ne-am mai confruntat de peste 10 ani. Deocamdată plantele nu sunt afectate, dar curând, fără precipitaţii, s-ar putea pierde cantităţi însemnate la hectar, lucru care ar duce la producţii foarte mult diminuate. Ca să acopere acest deficit, este nevoie de un strat consistent de zăpadă, de cel puţin 30 de centimetri”, a declarat, pentru Mediafax, Victor Viorel Vătămanu, agrometeorolog la Centrul Regional de Meteorologie Craiova.

Fermierii sunt şi ei îngrijoraţi şi spun că, deşi încă nu s-au uscat, plantele sunt deja stresate de diferenţele mari de temperatură. Cea mai afectată e rapiţa.

„Este aproape 15 grade diferenţa între temperatura de noapte şi cea de zi, aici, în sudul judeţului Mehedinţi, unde lucrez eu teren. Iar acest lucru afectează plantele. Acestea sunt în stress că nici nu intră în repaos, nici nu vegetează cum trebuie. Eu sunt în fiecare zi pe câmp, deocamdată nu sunt afectate, dar dacă vor fi minus 10 grade noaptea, fără zăpadă, va fi un mare pericol pentru culturi. Atunci chiar vor fi compromise suprafeţe mari”, a declarat, pentru Mediafax, Cornel Stroescu, fermier din Mehedinţi.

Şi agricultorii din Dolj spun că e nevoie urgentă de zăpadă.

„Dacă în următoarele zece zile nu plouă şi nu e zăpadă, situaţia este chiar gravă. Este mare nevoie de zăpadă, să protejeze plantele de îngheţ şi să aibă apă pentru la primăvară”, a spus un fermier din judeţul Dolj.

Victor Vătămanu a spus că ninsorile ar putea ajunge în Oltenia abia în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie. Până atunci, ar mai putea exista doar fulguieli.