Ouăle din ferma de găini din judeţul Maramureş, unde a fost diagnosticat un focar de gripă aviară, au fost sechestrate încă din faza de suspiciune, în vederea incinerării, susţin reprezentanţii Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), transmite Agerpres.

Foto:

Aceştia confirmă că ouăle din ferma din Maramureş nu au ajuns pe piaţa locală la comercializare.

"Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor ne-a informat că, încă din faza de suspiciune, au fost luate măsurile legale, inclusiv cele comerciale, ouăle aflate în stoc fiind sechestrate în vederea incinerării. Din punct de vedere al pieţei ouălor de consum, aceasta nu poate fi afectată întrucât numărul păsărilor aflate în focare şi în zonele de protecţie şi supraveghere este foarte mic. În prezent, autorităţile statului sunt mobilizate pentru izolarea focarului şi aplicarea măsurilor specifice pentru a opri extinderea bolii şi la alte ferme. Dacă lucrurile decurg normal în circa 21-30 de zile focarul de gripă aviară se va stinge şi lucrurile vor reveni la normal", menţionează preşedintele UCPR, Ilie Van, într-un comunicat transmis miercuri.

Potrivit sursei citate, izolarea acestui focar de gripă aviară de restul ţării se poate face mult mai uşor deoarece focarul este într-un judeţ de graniţă.

România a raportat miercuri Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE) descoperirea unui focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din Maramureş, acesta fiind primul caz de gripă aviară H5N8 descoperit în România în ultimii trei ani, a transmis Reuters.

Virusul a ucis 11.190 de păsări dintr-un efectiv de 18.699 de păsări existent la fermă din Maramureş, restul păsărilor fiind eutanasiate.

Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia mondială pentru sănătate animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Săptămâna trecută, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în România, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evolua în Polonia.

Luni, Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat că virusul H5N8, o tulpină a virusului de gripă aviară, a fost descoperit la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, nord-vestul Ungariei, iar miercuri a fost descoperit acelaşi virus la o fermă de gâşte din apropiere de oraşul Letavertes, estul Ungariei, la aproximativ 35 de kilometri de Oradea.