90% din consumul intern de produse de pasăre este asigurat de sectorul avicol din România, a spus Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), la emisiunea Agro Jurnal difuzată la Digi24, adăugând că, în contextul apariției gripei aviare în România, prioritatea autorităților responsabile este de a se asigura că „nu există riscul de infestare și la alte ferme comerciale și nu există risc de afectare a populației”, scrie fermierinromania.ro.

„Vom respecta manualul de proceduri, vom face o verificare sută la sută a tuturor transporturilor din zona afectată”, a precizat oficialul MADR.

România nu are încă o balanță comercială echilibrată pe produsul carne de pasăre, dar rezultatele comerțului internațional sunt de departe favorabile sectorului avicol autohton, comparativ cu industria de creștere a porcilor. Deficitul de balanță comercială al României în tranzacțiile cu carne de pasăre este de 52 de milioane de euro, a menționat Emil Dumitru.

În ceea ce privește carnea de porc, doar 35% din consumul intern este asigurat de producția autohtonă, declara, recent, ministrul agriculturii Adrian Oros, ca urmare a contracției industriei, din cauza gripei porcine africane ce evoluează în România de aproape doi ani și jumătate.

Reamintim că virusul gripei aviare H5N8 a fost descoperit în România la două ferme comerciale din județul Maramureș, în Ungaria, Polonia și Cehia, iar gripa porcină africană evoluează în România în 246 de localități din 25 de județe, fiind active un număr de 585 de focare, dintre care opt în exploatații comerciale și două în exploatații de tip A, conform celei mai recente actualizări, din data de 14 ianuarie a.c., publicată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).