Stocurile consistente aflate la producători şi procesatori, procurarea inputurilor şi seceta sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă sectorul agricol în această perioadă, susţine ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cele mai mari probleme sunt cele legate de stocuri, atât la producători, cât şi la procesatori, în foarte multe domenii. S-au adunat stocuri consistente. Sunt probleme de procurare a inputurilor, foarte multe pesticide, furaje, material genetic - şi aici mă refer la pui de o zi sau la purcei, vin din afară, prin import, şi sunt greutăţi cu transportul prin acele culoare verzi şi ajung cu întârziere. Şi activitatea portuară a fost afectată, pentru că s-a schimbat şi acolo programul, iar cei care importă şroturi de floarea soarelui, care sunt folosite în hrana porcilor şi a păsărilor, au probleme din cauza întârzierilor", a declarat ministrul Agriculturii, marți seară, la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

El a spus că o altă mare problemă care nu a fost provocată de această criză a coronavirusului, dar o accentuează, este seceta endemică.

"Problema secetei în zonele care nu sunt irigabile va fi foarte mare, de aceea am făcut adrese către prefecturi şi către direcţiile agricole judeţene să constituie acolo comitetele de constatare a pagubelor, în aşa fel încât cei care au pagube să fie monitorizaţi, să ştie exact care sunt pierderile, să le putem avea în calcul, pentru că va trebui în curând să oferim despăgubiri şi pentru aceste pagube", a arătat ministrul Agriculturii.

Potrivit prognozei agrometeorologice publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă până la data de 10 aprilie, seceta pedologică va persista în Moldova, Dobrogea şi în cea mai mare parte a Munteniei, pe fondul conţinutului de umiditate scăzut şi deosebit de scăzut în cultura grâului de toamnă.