Interzicerea exporturilor de cereale în afara statelor UE ar putea fi o catrastrofă pentru agricultori, susțin fermieri români, afirmând și că măsura le va afecta şi imaginea în faţa partenerilor străini. Ei spun că producţia de grâu şi de porumb e de patru ori mai mare decât se consumă, transmite Mediafax.

Grâu Foto: fermierinromania.ro

Interzicerea exporturilor le dă emoţii fermierilor. Pentru cei mai mulţi dintre ei măsura e păguboasă.

„Eu cred că sunt destule rezerve în ţară, n-ar fi trebuit să se ajungă aici pentru că fermierii din România se tem că nu va fi ridicată această măsură în mai şi atunci, dacă ajungem să vină recoltatul la păioase, orz, grâu şi rapiţă şi nu va fi ridicată această măsură, fermierii nu au ce să facă cu cerealele, nu au depozitare şi atunci va fi un dezastru pentru fermieri”, a declarat fermierul Cornel Stroescu.

Producătorii pierd clienţi odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei militare.

„Avem şi noi contracte pe care va trebui să le anulăm în cazul în care interdicţia va funcţiona sau (...) ne va afecta, înainte de toate, ca imagine, atât pe noi ca producători şi exportatori cât şi la nivel de ţară”, a explicat producătorul Mihai Anghel.

„Ştim foarte bine că zootehnia la noi este la pământ şi marea majoritate a producţiilor de porumb, rapiţă se duc către export. (…) Nu ştim în momentul acesta ce o să se întâmple. Bănuiesc că o să rămânem cu ele dacă nu se reglementează într-un fel reluarea exporturilor”, a subliniat vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, ing. Ilie Popescu.

Pe piaţa internă, preţul porumbului este de în jur de 700 de lei pe tonă, iar grâul se vinde cu 900 de lei pe tonă.

Prin Ordonanța Militară numărul 8 s-a interzis, pe perioada stării de urgență, exportul pentru produsele agroalimentare: grâu, orz, ovăz, orez, soia, dar și făină de grâu, turte, produse de panificație și patiserie, biscuiți, ulei de semințe, zahăr.