​Peste 44% dintre fermele din România au fost afectate economic de criza Coronavirus, resimțindu-se un impact în special la aprovizionările cu inputuri și piese de schimb pentru utilaje și echipamente, se arată într-un studiu realizat de Amazag, o platformă de agricultură. Însă și seceta severă este un factor care va avea un impact major, producțiile la hectar ale cerealelor de toamnă precum grâul și rapița fiind foarte puternic afectate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Din cauza secetei și a crizei Covid-19, 54% dintre ferme vor adopta măsuri defensive precum limitarea investițiilor programate sau reducerea costurilor și cheltuielilor la nivel de fermă.

Totuși, o bună parte dintre fermieri au fost avantajați de faptul că la momentul instituirii stării de urgență, majoritatea fermelor erau aprovizionate în baza contractelor semnate din toamnă.

Dintre fermierii afectați, un segment important îl reprezintă fermierii cu business-uri integrate, precum zootehnia sau retailul, afaceri influențate de scăderea consumului sau presiunea pe preț.

Cu toate acestea, marea majoritate a fermelor au decis să păstreze personalul existent și să nu scadă salariile la nivel de fermă. În viitor, similar cu Germania sau Franța, ar putea fi probleme legate de contractarea forței de muncă sezoniere, ce ar putea avea un efect negativ asupra viitoarelor prețuri ale cerealelor.

Studiul a fost realizat în perioada 6-12 aprilie 2020, la nivel național, prin intervievarea telefonică a 280 fermieri de cultură mare, totalizând aprox. 400 mii hectare cultivate cu culturi de câmp.

“Chiar dacă până în prezent efectele crizei Covid-19 nu se resimt acut la nivelul fermelor din România, este de așteptat ca acest lucru să se întâmple în a doua parte a anului. De aceea este important ca toți jucătorii din piață să își unească eforturile într-un demers colectiv de atenuare a acestor efecte. Mă refer aici la fermieri mari și mici, distribuitori, companii producătoare și finanțatori”, a declarat Laurențiu Asimionesei, reprezentant al Amazag.

Amazag este o platformă despre agricultură.