George Scarlat, secretar de stat la Ministerul Agriculturii: Putem să ne asigurăm consumul intern. Nu cred că ar trebui să ne facem griji din punct de vedere al materiilor prime, suntem net exportator.

de Ovidiu Popica     HotNews.ro
Miercuri, 22 aprilie 2020, 15:09 Economie | Agricultura


George Scarlat, secretar de stat MADR
Foto: Hotnews

George Scarlat, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a răspuns întrebărilor despre situația pregătirilor pentru anul agricol 2020, prognozele privind producția agricolă, în contextul secetei instalate în anumite zone din țară și măsurile de sprijin pentru fermieri în contextul crizei economice.
Am discutat în dialogul video cu George Scarlat despre:

· Situația la zi a lucrărilor agricole și stadiul pregătirilor la lucrările de primăvară;

· Ce zone sunt afectate de secetă și ce impact a produs, deja, vremea asupra culturilor;

· Cum vor fi asigurate rezervele agricole națioale pentru perioada de criză economică;

· Ce probleme au fermierii din cauza pandemiei și cum ar putea fi sprijiniți micii producători;

Cum se va derula calendarul de plată a subvențiilor și alocarea fondurilor europene de sprijin pentru fermieri.

LiveText, la minut (de Matei Budeș)

01:00 Au fost mesaje în spațiul public în privința resurselor alimentare. Noi nu ar trebui să ne facem mari probleme. E adevărat că traversăm cel mai greu an din ultima perioadă. Pe lângă pandemie, avem seceta, pestă porcină.

​02:00 Zona zootehnică este încercată, dar nu cred că ar trebui să ne facem griji din punct de vedere al materiilor prime, suntem net exportator. Putem să ne asigurăm consumul intern.

​03:00 Mulți dintre fermieri au fost asaltați de cereri pentru a iriga. Până la această dată avem în jur de 800.000 ha contractate pt irigații, dar este încă puțin

​04:00 Noi plătim apă de la irigații către Ministerul Mediului. Aș dori să fac un apel către fermieri să se organizeze, sunt 1600 km de canal, discutăm de 160.000 ha care ar putea fi irigate azi.

​05:00 Din păcate, în anii buni, fermierii puteau să pună bani deoparte și să facă investiții în echipamente de irigație. Cei mari au făcut, cei mici și mijlocii nu au reușit. Avem județe întregi care pot iriga, dar fermierii nu au echipamente.

​06:00 Ne gândim la o schemă simplă în cadrul ministerului, poate facem o schemă de ajutor de stat pt achiziționarea acestor echipamente. Fermierii au reușit să irige 102.000 hectare. Doar în zona de SE este încă foarte puțin.

​07:00 În 2023 ar trebui să fie posibil irigate peste 2 milioane de hectare. Încercăm să reparăm ce a fost distrus și să alocăm mai mulți bani în infrastructură.

​08:00 Cel mai târziu în luna mai vom redeschide măsura 4.3 cu un buget de 43 milioane de euro. Vor avea punctaj suplimentar UAI-urile care nu au beneficiat niciodată de fonduri.

​09:00 În prima parte a lunii mai vom da drumul. Comisiile se întâlnesc mai greu acum, dar sunt notificate măsurile. Așteptăm avizul, suntem pregătiți, ghidurile pregătite.

​Sunt zone în care seceta a provocat pagube

10:00 Fermierii mari și cei mijlocii s-au organizat în asociații agricole, dar încă mai sunt mulți fermieri care lucrează suprafețe mici de teren. Ei nu se pot organiza, dar sunt puține terenuri neproductive.

​11:00 Nimeni din Minister nu s-a implicat (n.r - până acum ) pt a aproba regulamentul privind situațiile de criză provocate de secetă. ​Am reușit să avem un regulament, astăzi județele afectate au comitete locale pt situații de urgență.

12:00 Aceste comitete vor trimite în teren comisii de constatare a pagubelor. Nu vor fi grupuri mai mari de 3 persoane în teren.

Ce se întâmplă cu canalul de irigație Siret - Bărăgan

​​13:00 Lucrarea a stagnat, pe o porțiune foarte mică (5-6 km) se poate iriga și azi. A fost trecută la mari proiecte, din acest an ne-a fost din nou transferată responsabilitatea.

Sperăm că în acest program național de investiții, din acel 1 miliard de euro să alocăm 250 milioane euro pentru acest canal.

14:00 E o investiție de amploare, avem încă foarte multe proiecte de finalizat. Suntem cât de cât pregătiți, dar e adevărat că nu putem acoperi peste tot nevoia de a iriga.

​15:00 În județul Brăila am găsit doar 3 fermieri care irigau. În primul rând, diferența de temperatura a fost foarte mare. În aprilie încă au fost temperaturi de 0 grade. Plantă resimte -5 grade.

​17:00 Pentru echipamente de irigații, prin măsura 4.3, UAI-urile pot aplica pentru fonduri de până la maxim 30% din valoarea proiectului.

​18:00 Multe probleme vor fi în sectorul zootehnic, furajul va fi mai scump din cauza acestui an mai prost. ​Fermierii din legumicultură resimt cel mai tare problema accesului la piață .

​19:00 Încă avem bazine mari legumicole ale țării care au probleme de desfacere a mărfii. Avem măsuri de sprijin, dar ei nu reușesc să desfacă cantitățile mari de marfă. ​Marii retaileri au promis că vor încerca să primească, dar motivează lipsa de asociere a fermierilor, lipsa de viziune pe o perioada determinată...

​20:00 Avem o oferta foarte mare de produse pentru o perioada scurtă, nu pe termen mai lung. Aici sunt și mari jucători din piață care încă nu doresc să relaționeze cu fermierul român.

- Retailerii spun că au bătăi de cap: marfă adunată din multe locuri, lipsa asocierilor...

​21:00 Producătorii de varză au spus că un anumit retailer a cerut varza să fie în lădiță de lemn. E mai scumpă lada decât marfa.

​22:00 Ar putea să își facă niște lăzi din carton cu marca proprie pentru diverse legume, dar acum sunt condiții grele: au dispărut clienții din Horeca, apoi e mișcarea restricționată a cetățenilor..

​23:00 Multe afaceri din Horeca apelau la producătorii români.

​24:00 Micii producători, în baza unei simple declarații, sunt liberi să meargă la piață. A existat o problema în localitățile carantinate (Țăndărei, sau jud. Suceava). ​Am intervenit că fermierii să poată lucra în extravilan, acolo unde e cazul. Unde mai sunt probleme, e rea-voință din partea autorităților locale.

- Au fost 2 ordonanțe: prin una s-a cerut inițial sistarea exporturilor, apoi, la o săptămână distanță s-a revenit. De unde această ezitare în privința rezervelor de cereale?

​26:00 Ministerul Agriculturii trebuie să asigure hrană pentru populație. Noi suntem în prima linie, ca și Ministerul Sănătății. La nivel global, anumite zone vor fi afectate. ​În momentul în care vezi că în luna martie pleacă dublul cantității de export, îți pui niște întrebări.

​28:00 Noi am luat măsura pentru export, nu pentru intracomunitar. Mult porumb pleacă din România către Spania. Acolo era nevoie de o simplă declarație pentru vamă. A fost, probabil, un exces de zel la vama.

​29:00 Dacă se spunea (ipotetic) la finalul lunii mai că nu mai avem resurse, ar fi fost o problema. Acum dacă am făcut, iar ni se reproșează.

Numai în luna martie s-au exportat aprox 700.000 tone, față de 340.000 tone în anul 2019.

​30:00 Acolo unde am cerut către operatorii economici ce stocuri au, le-am cerut că să știm ce fel de politici facem. Unii nu vor să comunice.

​31:00 Au fost trase semnale de alarmă, pentru că mult grâu pleca spre export și nu mai rămânea pt producătorii de pâine.

Este o acută lipsa de personal, mai ales cel calificat.

​32:00 Au plecat muncitori spre Germania, dar eu cred că există potențialul de a acoperi această lipsa a forței de muncă. ​Sunt oameni care au fost în Spania, dar vor rămâne în România. Totuși aici costurile sunt mai mici, chiar dacă și veniturile sunt mai mici. Nu e ușoară viață dincolo de hotar.

​33:00 Acum vor să stea cu familiile, există un semnal în piață de oferta de resursă umană. De ex, în județul Galați un fermier are anunț că angajează oameni pentru irigații (cu 3.500 lei) și nu găsește

​34:00 Nu știu dacă e mare diferența între 3500 lei aici și 4000 lei net în alt stat. ​Este o acută lipsa de personal, mai ales cel calificat.

​35:00 Pentru dosarele APIA, eram într-un ritm foarte bun cu fermierii care respectau programările. Din păcate în această perioada s-a creat o problema de reorganizare. Am discutat un sistem de depunere online, e mai greoaie procedura, trebuie sunat fermierul. Poți să pierzi și 15 minute cu un fermier că să-i explici totul.

​36:00 Sunt fermieri care nu sunt la curent cu digitalizarea, dar avem o suprafață de 1.77 milioane ha în sistem și încă 800.000 ha digitalizate (așteptăm cererile).

​37:00 Eu fac apel către fermieri (dacă au termen pe 15 iunie, să nu vină pe 14 iunie la depunere). Cu cât depun mai repede, cu atât facem mai repede controlul și putem plăti mai devreme.

Încercăm să avem o finanțare a avansurilor de la Comisie de măcar 70% și sperăm că acest an agricol se va închide la toamna și vom porni anul următor. Ne trebuie resurse pt lucrările de toamnă.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4424 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Irigatii, bate-le vina. (Miercuri, 22 aprilie 2020, 15:21)

  dandra [utilizator]

  Domnule Secretar, va rog sa imi spuneti de ce nu s-a investit in irigatii?

  de ce nu s-a investit in sisteme de irigatii?

  Apa exista in subteran, apa se poate lua din dunare, apa se poate lua din marea neagra si apoi desaliniza. Bineinteles, pentru aceasta ultima metoda, costurile pot fi mai mari decat beneficiile.

  Cum este posibil ca in 2020 sa ne plangem ca avem seceta, desi multe fonduri s-au dus la cultele religioase. Catedrala aia sta netencuita si noi vrem sisteme de irigatii?

  An de an, ne plangem ca este seceta si in unele cazuri socante, dam bani la biserica pentru a se face procesiuni religioase de invocare a ploilor, la fel ca in evul mediu.

  Cum s-a ajung aici domnule, Scarlat?

  Daca tot importam usturoi din China, ca este mai scump pentru a fi produs in ROmania, de ce ne mai plangem? Hai sa luam toate cererealele din afara si sa nu ne mai plangem de seceta.

  Multumesc,
 • +3 (5 voturi)    
  Joi 7 aprilie scrie in text (Miercuri, 22 aprilie 2020, 18:37)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  1. Sunt estimări ca aprox
  3 milioane ha au proprietari arabi,italieni, turci, etc.
  Aceste terenuri cam sunt necultivate in general.
  A luat statul roman vreo masura care sa încurajeze cultivarea acestor terenuri?
  Din surse: Brăila, Ialomița, Călărași, Buzău.
  2. Canalul de irigații Dunăre Bărăgan a fost abandonat.
  Mai poate fi functional avand in vedere ca țeava care a dus apă in solă e distrusa iar coloana de țevi cu aspersoare s-a stricat de mult.
  3. Nu ar fi mai bine sa se refacă sistemul si toate instalațiile sa rămână in proprietatea IELIF?
 • +3 (3 voturi)    
  Irigatii (Miercuri, 22 aprilie 2020, 21:29)

  DragoiM [anonim]

  Irigatiile. Exista planificare/grup de lucru/strategie - sau este in plan sa faceti asa ceva pentru a aborda subiectul Irigatii in mod sistematic pe termen scurt/mediu si lung?
  Exista recomandari din partea specialistilor in domeniu referitor la acest subiect?

  Mai aplicat:
  Se asteapta ca partea de irigatii sa fie suportata de fiecare fermier in parte? Si daca da exista o strategie de incurajare a acestora respectiv de sprijin prin:
  - credite garantate de stat pentru acest gen de investitii
  - subventii marite pentru cei care reusesc sa faca astfel de investitii ca incentive pentru a se apuca de ele?

  Sau aveti o strategie in care Guvernul sa aiba un rol mult mai activ si centralizat prin dezvoltarea unei retele de irigatii administrata de Apele Romane in care sa investeasca bani din bugetul de stat si pentru care ulterior sa incaseze redevente de la fermieri?

  Ideea de baza e ca acum toata lumea sta si se uita, asteapta o directie, un plan, o predictibilitate si deasemenea un indemn ca nu este singur pe tarla....

  Prin urmare va rugam sa dati o directie Agriculturii romanesti prin a stabili un plan - un plan care sa transceada politicul. Un plan agreat de o mare majoritate de specialisti si care sa poarte greutatea acestui endorsement. Un plan care sa fie deviat mai la stanga sau la dreapta milimetric in functie de culoarea guvernarii dar pe termen de 10-25-50 ani directia sa fie aceeasi!
 • +5 (5 voturi)    
  avem Dunarea (Miercuri, 22 aprilie 2020, 21:54)

  johnescu [utilizator]

  degeaba ?
  sa ai 8000 de metric cubi pe secunda din apa Dunarii sa o lasi sa-ti treaca pe sub nas ...
  sa ai luciu de apa in M. Neagra si sa nu cultivi alge, scoici, intensiv ?
  poti produce zeci de milioane de tone de alge anual fara irigatii, stiti cat e kilogramul de alge ???
 • +4 (4 voturi)    
  In ce masura suntem dependenti de importuri (Miercuri, 22 aprilie 2020, 21:57)

  Justin Puscasu [anonim]

  Domnule ministru,

  Pandemia asta a demonstrat cat de grav este sa fii dependent de importuri in sectoare economice cheie (e.g. materiale sanitare de protectie, dezinfectanti, etc.).
  Ne puteti spune, va rog, in ce masura suntem dependenti de importuri la produsele alimentare de baza si daca exista studii de risc in acest domeniu. Acum cateva zile, Dl. Prim-Ministru a afirmat ca rezervele de stat erau goale si s-a dispus, pentru foarte scurt timp, exportul unor produse alimentare.
  Care este, de fapt, situatia?
  Va multumesc.
 • +1 (1 vot)    
  CULTIVAREA MICILOR PARCELE (Joi, 23 aprilie 2020, 7:28)

  POP GHEORGHE [anonim]

  DLE MINISTRU EU DETIN UN TEREN DE 5 ARI IN LOC MOTRU PE CARE CULTIV LEGUME PENTRU NECESARUL FAMILIEI DE CE NU SE APROBA CA EU SI SOTIA IN VARSTA DE PESTE 65 ANI SA PUTEM MUNCI ACEST TEREN CE PUTEM FACE IN DOUA ORE SI IN TIMPUL CAND TEMPERATURA NU PERMITE LUCRARI IN LEGUMICULTURA NOI SANTEM OMENI IN PUTERE VREM SA MUNCIM ACEST TEREN CUM L-AM MUNCIT SI PANA ACUMA VA RUGAM AJUTATINE PE ACEST TEREN OBTINEM LEGUME PENTRU NECESARUL FAMILIEI SI PENTRU COPII NOSTRII VA MULTUMESC CU STIMA SI RESPECT POP GHEORGHE
 • 0 (2 voturi)    
  de ce 2% din pib pearme? (Joi, 23 aprilie 2020, 10:14)

  credinciosul [utilizator]

  sa dam maxim 1% pe arme si 1% obligatoriu la agricultura,pt canalul siret-baragan si refacerea statiilor de pompare,canale,etc!
  un virus minor nu-l opresti cu nimic din ce am cumparat ca armament,iar la nevoie,toata lumea ia mana de pe tine sau te ajuta cu ce nu are nevoie el!
  noi trebuie sa devenim independenti cum eram inainte de 89,chiar daca multe lucruri vor avea costuri de prodiuctie mai mari,dar in astfel de momente,recuperezi de cateva ori ce ai pierdut de-a lungul anilor!
 • +1 (1 vot)    
  Irigatii (Joi, 23 aprilie 2020, 10:21)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua,

  Cand se va deschide urmatoarea sesiune de depunere a proiectelor pentru SubMasura 4.3 - Irigatii pentru cele 43.000.000 Euro, (suma ramasa nealocata din sesiunile precedente) ? Termenul initial a fost martie-aprilie 2020.
 • +1 (1 vot)    
  transportul de animale vii (Joi, 23 aprilie 2020, 10:37)

  codo [anonim]

  Domnule Scarlat,

  care e stadiul reflectiei privind ameliorarea conditiilor de transport al animalelor vii, mai ales la export? A fost recent o catastrofa de rasunet fara consecinte, acele transporturi pe mare continua desi intra in categoria exporturilor de materie prima prost remunerata si genereaza suferinte incompatibile cu asa-zisa bunastare a animalelor aplicabila in UE.

  Ce pasi a facut Romania pentru schimbarea acestei paradigme? valorificarea produselor animale in tara, dezvoltarea exportului de carne catre UE sau alte directii? mielul neo-zeelandez se exporta sub forma de carne in toata lumea, cel romanesc nu ajunge decat la arabi chinuit.

  Exista macar o discutie serioasa pe tema asta sau si ea este organizata de lobby-ul patronilor de afaceri cu lumea araba? Altfel ultima speranta e un infringement de la Comisia Europeana.
 • +1 (1 vot)    
  Modificare/completare ordonanta de urgenta (Joi, 23 aprilie 2020, 11:16)

  Stanescu [anonim]

  Buna ziua, va rog sa demarati masuri de modificare/completare a ordonantei de urgenta care prevede posibilitatea deplasarii propietarilor pentru activitati agricole si pentru cei care detin mici terenuri din care este asigurat consumul propriu.
  La acest moment organele de ordine publica interpreteaza deplasarea ca fiind nefondata (asa cum este si raspunsul MAI redat de Mediafax) si se aplica amenda.
 • +1 (1 vot)    
  Buna ziua, (Joi, 23 aprilie 2020, 11:43)

  unlimited [utilizator]

  Cateva intrebari:

  Vor fi acordate despagubiri producatorilor din zonele afectate? (speram ca da dar am dori o confirmare in acest sens)

  Daca da, va fi acordarea despagubirilor conditionata de existenta asigurarii culturilor pentru alte riscuri (altele decat seceta)?
  (consideram corect sa nu fie conditionata, speram sa fiti deacord)

  Ce procent din valoarea cheltuielilor se intentioneaza a se despagubi?

  Judetul Constanta este printre zonele afectate da? poate printre zonele cele mai afectate? va rog sa confirmati.

  Multumesc mult.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Joi, 23 aprilie 2020, 17:07)

  briciu [utilizator]

  La astia din agricultura tot timpul e seceta sau inundatii !!
 • 0 (0 voturi)    
  Inca un loc unde s-ar justifica conducere militara (Joi, 23 aprilie 2020, 17:15)

  Miky113 [utilizator]

  Ar fi bine sa chemati sfintii si specialistii: Petre, Gheorghe, Ilie, Dimitrie(Musca); Radulescu, Tabara, Muresan, Basescu...

  Cum stam cu managementul inteligent al apei ?
  Are Israelul ceva know how, poate va intereseaza !

  Canalul Siret Baragan, mai urgent ca niciodata, chiar mai urgent decat A7 .

  Ce mai face "fa doinoo" ?!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by