Ministrul Agriculturii: Peste criza coronavirus se suprapune o secetă extremă. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 26 aprilie 2020, 10:46 Economie | Agricultura


Seceta
Foto: pixabay.com
Peste criza COVID-19 se suprapune o secetă cumplită și extremă, cum nu a mai fost de mulți ani, și există pericolul compromiterii culturilor de toamnă, afirmă ministrul Agriculturii, Adrian Oros. El spune că vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor.

"Peste această criza determinată de pandemia coronavirusului se suprapune și o secetă pedologică cumplită și extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani. Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și a Dobrogei. De aceea, există un pericol să fie compromise culturile de toamnă într-un procent destul de mare", a declarat la Digi 24 ministrul Agriculturii.

El a susținut că toți fermierii care vor înregistra pagube din cauza secetei vor fi despăgubiți, iar comitetele locale pentru situații de urgență vor evalua care este dimensiunea pierderilor, astfel încât să fie acordate despăgubiri fără să se producă inechități.

Principalele culturi afectate acum sunt cele de cereale.

"Estimăm o pierdere a producției de până la 50%, ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Sigur că vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și de cât de va dura această criză, pentru că deocamdată avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători - stocuri de lapte și produse lactate, de ouă, carne de pasăre, de vită, de carne de oaie, legume. Ne confruntăm acum cu o altă problemă foarte mare - aceste stocuri de produse. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă, când vom avea nevoie de aceste stocuri, să le putem folosi", a adăugat ministrul Agriculturii.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Agriculturii: Seceta a afectat 2,9 milioane de hectare de culturi de toamnă


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9417 vizualizari

 • +30 (42 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 26 aprilie 2020, 11:01)

  [anonim]

  • +8 (26 voturi)    
   din fericire (Duminică, 26 aprilie 2020, 12:20)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui

   in fiecare an avem aceleasi stiri legate de agricultura. Mereu este "cel mai greu an", iar agricultorii trebuie hraniti de la stat. Pai, avand in vedere ca statul ofera compensatii pentru 100% din pierderi, nu mai bine nu muncesti, nu investesti ci pur si simplu declari ca ai pierderi si castigi la fel de mult? Stop autoarelor pentru agricultori! Daca sunt incapabili sa aiba o afacere, atunci sa renunte la ea. Antreprenorii se lupta pentru fiecare ban, iar agricultorii astia primesc bani degeaba.
   • +3 (13 voturi)    
    da? (Duminică, 26 aprilie 2020, 13:55)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    esti sigur? crezi ca agricultura e o masina pe care o opresti si o pornesti cand vrei sau iti trebuie?
    Ar fi corect ce spui tu daca nici un agricultor din lumea asta, de unde importam chiar si o boaba de orez nu ar primi nici o subventie sau ajutor. Atuncid e acord. Asa, nu ai ce sa faci ca ti-i omori cu zile pe ai tai si cand ai nevoie de ei i-ai de unde nu-s.
    Nu exsta agricultura sustenabila economic in lume (poate in Pampasul argentinei). Peste tot e tinuta cu perfuzii de stat si problema e ca unii sunt mai smecheri decat altii (vezi fermierii francezi versus astia romani sau bulgari).
    • 0 (10 voturi)    
     Ce vorbesti Gogule !? (Duminică, 26 aprilie 2020, 14:14)

     kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Ca o curiozitate, cele mai ieftine alimente sunt in tarile in care nu se acorda subventii !
     • -2 (8 voturi)    
      Tre' sa te credem pe cuvant, n'asa? (Duminică, 26 aprilie 2020, 15:26)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

      Tre' sa te credem pe cuvant, n'asa?
     • -2 (4 voturi)    
      USA acorda (Duminică, 26 aprilie 2020, 18:49)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

      mascate, dar enorme
      • +1 (1 vot)    
       nu inteleg (Luni, 27 aprilie 2020, 2:35)

       srpc [utilizator] i-a raspuns lui srpc

       de ce minus? oricine cunoaste cum functioneaza agricultura americana stie asta! marile exploatatii au subventii mascate in sume incredibile fata de Romania
  • +2 (4 voturi)    
   Relansarea in forta a economiei (Duminică, 26 aprilie 2020, 17:44)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui

   Tocmai acolo s-ar putea sa fie cheia: odata ce va fi sigur, se pot realiza constructii masive de irigatii cu bani europeni, ceea ce va repune pe picioare rapid o parte din economie.

   Oricum in anii urmatori vom avea nevoie de irigatii din cauza incalzirii globale, care la noi inseamna desertificare, ne ducem spre clima din Kazahstan. Si oricum e o chestiune de citiva ani pina se vor realiza astfel de lucrari masive, pentru ca nu avem de ales. Cu cit mai repede, cu atit mai bine.
 • +6 (12 voturi)    
  "La omul sarac, nici boii nu trag" ! (Duminică, 26 aprilie 2020, 11:25)

  Susufler0 [utilizator]

  :((
  • +5 (7 voturi)    
   Dar dacă omul sărac era măcar isteț, (Duminică, 26 aprilie 2020, 13:09)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   până acum în loc de „boi” avea „tractor” (sunt metafore, putem înlocui boi cu paparude/ icoane plimbate pe ogor și tractor cu sisteme de irigații). Știu ce spun, subvențiile date populației sătești recent reîmproprietărite se duceau pe acoperirea cheltuielilor pe care oamenii oricum le-ar fi făcut - sau și mai rău, pe renovarea locuințelor etc.; au fost greșit gândite, greșit aplicate și greșit folosite; sumele erau mici pentru că și suprafețele deținute erau mici, iar beneficiarii le tratau așa cum au tratat toate pomenile electorale - pentru consumul imediat.
   În primii ani după Revoluție însăși ideea de asociere era respinsă cu ură. O rudă care moștenise ceva pământ și voia să-l lucreze (nu trăia din asta, dar nu voia să lase pământul nelucrat) a căutat un tractorist să-i are ogorul. Omul i-a răspuns cinstit că nu vine - suprafața era prea mică, motorina și timpul consumate cu deplasarea până la teren ar fi didicat exagerat prețul. Cunoștința me-a s-a dus la primarul din sat, i-a expus problema. Primarul a zis că știe, dar nu poate obliga oamenii să se asocieze (era un om cinstit, candidase din convingere, nu i-a mai trebuit a doua oară). Ruda mea i-a căutat pe vecinii de ogor, să-i convingă să închirieze împreună un tractor, și a făcut greșeala să pomenească de primar care este și el în favoarea asocierii. Știi ce i s-a răspuns?
   „Sunt buni de spânzurat primarii ăștia, vor CAP-ul înapoi.”
   Până la urmă terenurile au fost arae cu plugri trase de boi, mulți ani după acea întâmplare...
   • +5 (5 voturi)    
    @comentatordiletant: (Duminică, 26 aprilie 2020, 16:29)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

    Incet incet nu vor mai exista suprafete mici de teren arabil extravilan (ogor) ! Devin neputinciosi cei care si-l cultivau singuri ori se duc pur si simplu in mod natural iar mostenitorii lor tineri dedicati orasului ori vand petecul de pamant pe nimic ori il dau in arenda pe aproape nimic !

    PS. In rest este exact cum spui tu !
    • +1 (1 vot)    
     Știu că nu vor mai exista, (Duminică, 26 aprilie 2020, 19:09)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     problema e că la noi au existat mult după ce le-a trecut „epoca istorică”. Și nenorocirea e că această stare de lucruri a făcut să nu avem, la ora asta, o clasă socială consolidată, conștientă de sine, a producătoriulor agricoli (scuză-mi limbajul de lemn, sunt în criză de inspirație în ce privește exprimarea).
   • +2 (2 voturi)    
    E cat se poate de firesc (Duminică, 26 aprilie 2020, 19:30)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

    Dupa abuzurile si crimele comuniste ("lamurirea") sa existe rezistenta pentru ideea de asociere.
    Nu spun ca-i rationala, dar e fireasca. Asta a fost cursul natural al lucrurilor, chiar daca nu ne-a ajutat la nimic.
    Concentrarea exploatarilor si productiei e ce urmeaza, in US sunt cei mai putini fermieri si au cea mai mare productie de cereale din lume.
    Premisa de la care pornesti tu "daca omul sarac era macar istet" e gresita din start. Sarac e cel care e convins ca o sa moara sarac, nu cel care n-are tractor la inceput. Reciproc, daca era istet, nu era sarac. Noi suntem experti in chestii mioritice si xenofobe (ne cumpara strainii pamantul, daca eram mai destepti, muntii nostri au poarta etc).
    Multe hectare zac inca parloaga pentru ca omul sarac prefera sa-si cheltuiasca saracia in crasma si sa injure "bogatii" si "strainii". Asta e marfa, n-ai cum s-o schimbi nici in doua generatii. Nu le mai plange de mila ca tot "saracii" tai au distrus sistemele de irigatii imediat dupa revolutie. Dala cu dala, teava cu teava le-au furat si le-au dus acasa.Chiar stiu despre ce vorbesc. Asa-i cand e "bun al intregului popor". Nu-i problema, mancam paine de la "straini" si de la "bogati", de la saraciile astea rupte-n cur n-ai ce sa astepti.
    • +2 (2 voturi)    
     @Luk (Duminică, 26 aprilie 2020, 20:43)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Știu că știi despre ce vorbești, știu și eu. În satul de care povesteam, în primele nopți de după ce soarta comunismului a devenit certă, oamenii au plecat să-și ia partea cuvenită din averea obștescă (pe principiul Vestului Sălbatic, dreptul primului sosit, fiecare ia cât poate duce). Unul dintre ei a alunecat de pe acoperișul saivanului de pe care încerca să ia eternită (placă de azbociment pentru acoperișuri) și apoi o făcea pe eroul zicând că el a plecat să lupte cu hoții.
     Nu-i apăr, dacă asta ai crezut - doatr regret starea de lucruri în care am ajuns. Și mi-e milă de ei, e drept, pentru că n-au avut șansa de a fi învățați lucruri mai bune și - ceea ce e și mai improbabil - că nu s-au gândit ei înșiși să caute altă soluție.
     Dar dincolo de hamletiana întrebare - ne vindem sau nu țara? - regret imens că un pământ roditor este prost exploatat sau lăsat de izbeliște. Și chiar dacă pâinea pe care o mănânc e „de la străini și bogați”, aș prefera ca ei să o
    • +1 (1 vot)    
     continuare - sorry, nu mai știu unde s-a oprit: (Duminică, 26 aprilie 2020, 20:45)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     aș prefera ca ea să crească aici. Poate oamenii sunt irecuperabili (dă, Doamne, să mă înșel), pămânrul însă nu - pentru că suntem 7 miliarde și toți avem nevoie de hrană, și nu putem spera ca soluția salvatoare să vină de lao pandemie...
     • +1 (1 vot)    
      Inteleg ce spuneti (Duminică, 26 aprilie 2020, 23:02)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

      As prefera si eu sa fie mai multi care sa fie bogati, sa nu-si vanda pamantul, ci sa cumpere pe langa ei si sa aiba tot mai mult.
      Cu cat ar creste averea lor, cu atat ar creste si capacitatea de a vedea, de a intelege si de a vota dupa constiinta si nu pentru o pomana in bani sau galeti.
      Rezultatul ar fi mai multi oameni linistiti, mai multi oameni capabili, o societate mai buna si un viitor in care sa ai incredere.
      Probabil o sa se intample si asta, dar nu cred ca dumneata si cu mine o sa apucam vremea aia. Astazi oscilam intre astia mici, plini de energie si entuziasm (care n-au nimic, deci n-au nimic de pierdut.dar n-au nici experienta si n-au nicio idee ce inseamna proprietate sau sa mananci din pamantul tau si mainile tale) si astia care au tot si au totul de pierdut (cei care, chipurile, incearca sa ne protejeze de "bogati" si "straini", dar ei sunt mai bogati decat bogatii aia si sunt mai straini decat strainii.
      Ceea ce ma ingrijoreaza pe mine e ca situatia asta nu-i de pe vremea comunismului, ci a aparut cu mult inainte sa vina comunismul; comunismul n-a facut decat sa potenteze lenea si lipsa de interes pentru munca, sa premieze ticalosia si sa aleaga dintre ticalosi pe cei mai mari pentru a-i pune sefi peste orice.
      Vreau sa vad, cand merg cu avionul, terenuri ca in Germania, Austria, Franta sau Italia: pamant muncit, campuri trase cu rigla. Un pic de ordine si niciun camp care sa fie parloaga. Nu cred ca o sa apuc. In fine, asta este. Sa aveti o seara linistita!
      • +1 (1 vot)    
       Mulțam, (Duminică, 26 aprilie 2020, 23:50)

       comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       asemenea și dumneavoastră!
      • +2 (2 voturi)    
       @Luk: (Luni, 27 aprilie 2020, 2:01)

       Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       ..."comunimul n-a facut decat sa potenteze lenea si lipsa de interes pt munca, sa premieze ticalosia si sa aleaga dintre ticalosi pe cei mai mari pt ai pune sefi peste orice."
       Eu stiu de la ai mei ca inainte de 1945 exista betivul satului care n-avea de niciunele, in rest fiecare avea pamantul lui (mai mult sau mai putin) pe care si-l muncea cu indarjire cum putea !
       Comunismul a creat lenea si lipsa de interes pt munca (pt a munci pamantul altuia, pamantul la comun) si da a creat o clasa noua, a ticalosilor (politruci)!
       Inainte de 1945 un barbat tanar si in putere, priceput, putea lua imprumut de la Marmorosch Blank un imprumut mediu spre mic cu care cumpara un motor de moara pe valturi, cladea o moara din chirpici la el in sat, avea noroc sa nu fie seceta vreo doi ani la rand si isi platea imprumutul iar apoi din castig cumpara alt motor si facea in alt sat alta moara si din castig facea si o presa de ulei , si in 6 ani construia 4 mori, platea imprumuturile la banca si venea anul 1948 si ii luau comunistii 4 mori (una in constructie), doua prese de ulei, o casa aranjata vreo cateva ha de teren agricol, vaca, purcei, puzderie de curcani (ca avea cu ce sa-i hraneasca) si apoi il deporta pe el si familia lui (intre timp se casatorise si facuse si copii) la Stulpicani dupa care peste cativa ani ii permitea sa se intoarca si ii dadea voie sa munceasca muncitor in fabrica iar copii lui reuseau sa faca facultati la maturitate cand "dosarele de cadre" nu mai contau.
       Iar acum nepotii lui au castigat de-a lungul anilor cate ceva in procese contra statului iar in rest au inceput sa primeasca de la stat ca despagubire sume derizorii care nu acopera nici 10% din valoarea (importanta) a bunurilor dobandite prin munca de bunicul lor.

       PS. Comunismul a omorat aproape in intregime, priceperea, destoinicia, harnicia, initiativa romanului traitor la sat dar si la oras!

       PS. Si iata, e pe cale sa se duca o generatie de cand am scapat de socialismul multilateral si luminita...
 • -1 (11 voturi)    
  " Vor fi conseciinte, (Duminică, 26 aprilie 2020, 11:30)

  Miky113 [utilizator]

  Asta stie orice mucalit !

  Mai bine sa ne spuna ce face el, pe invers ?
  -agricultura nu sta doar in horticultura,
  -un joint-invention cu poptii sa aduca ploaia,
  -macar 1 metru de sistem de irigatie,
  -anularea restrictiilor de import de vodca din UEA,
  -motorina altfel colorata gratis,
  -rebrenduirea programului petre si ouaia,
  -rosii la Rosiori ,
 • +15 (17 voturi)    
  lasa ca (Duminică, 26 aprilie 2020, 11:32)

  GabiAlex [utilizator]

  pretul petroului este negativ, deci se poate ieftini benzina pana la nivelul la care sa acopere diferenta de pret. Mai tineti minte cum se scumpeau toate in lant cand crestea petrolul de la 40 la 50$ barilul ? Haide sa vedem acum cum le adiceti inapoi, cand practic esti platit ca sa iei petrol.

  Nu vor companiile sa ieftineasca benzina ? Atunci trebuie data o lege care sa ii oblige sa o faca. Nu o sa duc niciodata grija companiilor petroliere. Sunt toti o gasca de miliardari fara cel mai mic bun simt si masura si le doresc cat mai multe crize.
  • +1 (1 vot)    
   Adica pe aia (Duminică, 26 aprilie 2020, 19:33)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

   care au ajuns sa plateasca pentru a scapa de petrol cam cine i-a obligat?
   Cata vreme exista cerere si competitie, o sa existe un pret pozitiv.
   • +1 (1 vot)    
    asta m-am intrebat si eu (Luni, 27 aprilie 2020, 10:57)

    GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    ...apoi am citit care este explicatia. Producatorii practic au platit ca sa faca loc in rezervoare. Daca nu au unde sa stocheze petrolul trebuie sa opreasca sonde, iar asta este un proces mult mai costisitor.

    Problema este ca nu mai exista cerere care sa acopere productia. Asta, dintr-un anumit punct de vedere, este un lucru bun - mai putina poluare. Ar fi bine daca nivelurile de consum ar scadea dupa nenorocirea asta, insa ma indoiesc, pentru ca, cel putin o perioada, multi oameni vor folosi autoturismele personale in locul transportului public. Poate din micsorarea numarului de zboruri sa se mai economiseasca ceva.
 • +4 (14 voturi)    
  Secetă ?! (Duminică, 26 aprilie 2020, 11:33)

  BehehePapu [anonim]

  Atenție fermieri !.Românu' se plânge că nu are și atunci când are. În fiecare an plângeți că e secetă și vai vom muri de foame și de fiecare dată faceți grâu și porumb la greu. Nu vă mai săturați să dați la export, ăsta-i adevărul.
  • +4 (6 voturi)    
   Dau unde se cumpara... (Duminică, 26 aprilie 2020, 13:59)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui BehehePapu

   L-ar da si la import, doar ca aici nu se poate. Si romanii plecati pe coclaurii lumii ar sta in romanika, dar nuu ii vrea nimeni. Asa si produsele la export.
   PS. Am avut ferma de capre/oi (judetul Iasi) pana acum 3 ani. Singura afacere erau oile care plecau in viu la Constanta si de acolo inainte...
   Nu tu abatoare (cel mai apropiat abator de carne de rumegator mic pe la mama naibii la Botosani), nu tu piata de desfacere en gros asa ca cel mai usor si economic era asta. Nu a mai mers nici macar asta la un moment dat. Nu dati in mine, eu eram doar producatorul...faptul ca nu exista o infrastructura pentru intretinerea lantului de valoare nu mai e vina mea (ca nu pot eu sa ma apuc si de construit abatoare si de negociat cu retailerii pentru en-gros).
   • +5 (5 voturi)    
    asociatie (Duminică, 26 aprilie 2020, 14:24)

    uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    Problema e ca niciun producator nu prea stie de altul ce face.

    Faceti asociatie, vindeti prin asociatie, negociati prin asociatie, infrastuctura prin asociatie. Daca sunteti multi puteti pune presiune pe guvern.

    Cand ai doar 100 de oi, de ex, normal ca nu te baga nimeni in seama.
 • +22 (26 voturi)    
  „Secetă cumplită și extremă” (Duminică, 26 aprilie 2020, 11:37)

  MPopa [utilizator]

  Limbaj de ministru. De unde-a fost recrutat, de la Antena3? Mai rămânea să înceapă cu „șoc și groază”.
  Iar soluția, ca întotdeauna, să dea statul despăgubiri. Un plan pentru extinderea sistemului de irigații ar fi prea mult pentru geniile care ne conduc.
  • -6 (14 voturi)    
   De curiozitate (Duminică, 26 aprilie 2020, 12:53)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   Ai făcut o socoteală cât de viabil economic este sa construiești sistem de irigații pe milioane de hectare?
   De unde banii? Și de ce? Pentru că o dată la câțiva ani va fi seceta?
   Și pe banii mei, deținători de mii de hectare sa și vadă pământurile irigate? Cu ce contribuie ei? Că nici TVA nu e la cereale. Exportă tot și în țară rămâne o parte infima din exploatare.

   Nu mai bine bagi banii in autostrăzi și în infrastructură în general?
   • +1 (1 vot)    
    . (Luni, 27 aprilie 2020, 10:23)

    Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui vindicomvs

    Din pacate e posibil sa nu avem de ales. E posibil sa fie tot mai multi ani secetosi. La noi e clima continentala si cu incalzirea globala, catre aia ne indreptam. Se pot construi artere mari pentru irigatii, cu conducta ingropata de exemplu, din care sa isi traga primaria sau proprietarul irigatii pe terenuri aflate la distante mai mari. Artera se face in regie de stat si locala (primarie), iar utilizarea e in regim local (costul apei e platit de utilizatori catre primarie). In fine, or fi irigatii facute in alte tari, ne putem inspira de acolo. Tari din Vest, nu din alea comuniste.
  • -2 (4 voturi)    
   ei nu fac irigatii (Duminică, 26 aprilie 2020, 18:58)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   n-ar fi "corect dpdv liberal" sa bage bani publici, deci asteapta sa faca privatii
  • 0 (2 voturi)    
   mdea, ca din noiembrie incoace aveau timp (Duminică, 26 aprilie 2020, 21:21)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   Sa faca mandrete de sistem de irigatii. Si Kim cel gras ar fi fost mandru.
   Ziceti ca daca venea si flutura un PLAN atunci nu era limbaj de Antena3? Eu zic ca exact atunci era!
 • -14 (24 voturi)    
  seceta indusa artificial (Duminică, 26 aprilie 2020, 12:24)

  TrickyWicky [utilizator]

  Prin manupularea curentilir de aer si absorbtia umiditatii
  Dar toata lumea tace
  • +7 (9 voturi)    
   ... (Duminică, 26 aprilie 2020, 13:25)

   mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   Get help!
  • +5 (7 voturi)    
   Deoarece (Duminică, 26 aprilie 2020, 14:03)

   anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   restul lumii nu este schizofrenică.
   • -6 (8 voturi)    
    explica daca poti (Duminică, 26 aprilie 2020, 16:51)

    TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui anton_carpati

    Umiditatea de 6 % in Spania sau 7 cateodata 10% sau 20% in Italia si Romania.
    Explica bah inteligentule
    E nevoie de ventilatoare evident .aerul este irespirabil
    • 0 (2 voturi)    
     Evident, soluția este - (Luni, 27 aprilie 2020, 4:02)

     anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

     - tunelul de sub Bucegi. Acolo se află by-pass-ul la mașinăriile infernale ale solomonarilor ce controlează vremea, demonii și gândurile. Toți știm asta, dar nu zicem nimic.
     • 0 (2 voturi)    
      argumente gogule (Luni, 27 aprilie 2020, 8:46)

      TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui anton_carpati

      Umidtatea nu scade asa decat daca arunci cu oxid de aluminiu sau praf de creta
      • +1 (3 voturi)    
       . (Luni, 27 aprilie 2020, 10:18)

       Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui TrickyWicky

       Sau daca ai maxim barometric
       • 0 (0 voturi)    
        nu se schimba (Luni, 27 aprilie 2020, 13:48)

        TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

        asta in 2 ore ..maximul barometric nu prea -l intalneste in zone unde in jur ai 90 - 100 umiditate
  • -1 (1 vot)    
   simplex2 (Duminică, 26 aprilie 2020, 21:23)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   mai era unul simplex1 care avea acelasi discurs de Sapoca.
   • +1 (1 vot)    
    agentii Mosanto (Luni, 27 aprilie 2020, 8:45)

    TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Sunt la datorie
 • +4 (10 voturi)    
  Si concluzia este .... (Duminică, 26 aprilie 2020, 12:27)

  justin puscasu [utilizator]

  #sa stam acasa pana vine si cutremurul.
 • +5 (13 voturi)    
  sperietori (Duminică, 26 aprilie 2020, 12:29)

  Andreiasu [utilizator]

  In anul in care Romania a avut cea mai mare productie de porumb din UE, cam in aceasta perioada, mesajele privind seceta au fost mai dramatice. Se mai spune ca romanii consuma 50% din productia anuala. Asadar, care-i problema?
 • 0 (12 voturi)    
  singura solutie: MILITARIZAREA (Duminică, 26 aprilie 2020, 13:15)

  johnescu [utilizator]

  astept cu interes militarizarea uneia dintre cele mai ineficiente si distructive institutii romanesti: ministerul agriculturii.
  au ocolit acest proiect de tara de interes strategic: irigatiile !
  nu ai apa nu ai papica , in agricultura e obligatoriu.
  nu trebuie sa fii un geniu ca sa intuiesti oportunitatea irigatiilor atunci cand Dunarea iti uda gratis peste 1000 de kilometri in sudul si sudestul tarii. ori sa stai 30 de ani pasiv si sa te faci ca lucrezi in conitiile in care esti imporator masiv de hrana...e C R I M I N A L.
  solicit urmariea penala a tuturor ministrilor , pentru sabotaj cu urmari deosebit de grave si tradare !!!
  instituiti militarizarea min. agriculturii de URGENTA !!!
  • +2 (2 voturi)    
   Omule, tu ai dreptate in principiu (Duminică, 26 aprilie 2020, 21:26)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui johnescu

   Dar militarizarea este solutia lui Kim.
   Tu zici ca armata are specialistii aia fabulosi sau banii necesari sa refaca si sa extinda sistemul de irigatii? Sau da un ordin si gata Pufff! Toate se face de la sine?
   • +1 (1 vot)    
    militarizarea (Luni, 27 aprilie 2020, 11:13)

    GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Pentru multi oameni acum, militarizarea devine sinonima cu eficientizarea unui sistem, in mare masura prin disparitia coruptiei si a motivatiei de baza a capitalismului - maximizarea profitului in detrimentul calitatii productiei.

    Macar de-ar fi adevarat :) ca pana acum nu prea s-a intamplat asa pe nicaieri. Este bine la inceput, insa dupa un timp devine mult mai rau decat era inainte.
 • 0 (4 voturi)    
  din fericire (Duminică, 26 aprilie 2020, 14:13)

  Casargoz [utilizator]

  din fericire se prea poate sa nu existe suficienti bani pe piata pentru a alimenta o astfel de reactive in lant.
 • -4 (6 voturi)    
  solutia este simpla (Duminică, 26 aprilie 2020, 14:56)

  costelo999 [utilizator]

  sa vina vela care are incheiat un protocol cu bor sa faca o plimbare cu icoana facatoare de minuni, o molifta, o incantatie ceva si vine ploaia adusa de paparude. ar mai fi fost o rezolvare cu un sistem de irigatii care se pare ca ar fi fost dar s-a furat, dezafectat, iar marii fermieri nu sunt interesati sa faca investiti in sisteme de irigat, ei stau se pling si cer de la stat pomana, in loc sa irige terenurile, stiu dragi fermieri este greu dar si cu profitul de mincat este greu, masini personale vile, echipe de fotbal, vacante, etc, asta este seceta care apare citeodata si prin creier.
 • +2 (4 voturi)    
  Prefect (Duminică, 26 aprilie 2020, 15:51)

  Traian2015 [utilizator]

  Adică și creșteri de prețuri dar și despăgubiri. Acum că orașele sunt in mare dificultate pentru că virusul in zonele aglomerate o să facă prăpăd hai sa profităm la maxim. Mă întreb, o lege pentru asigurarea culturilor nu se poate sa?
 • +2 (2 voturi)    
  Asa este. (Duminică, 26 aprilie 2020, 17:47)

  radu222 [utilizator]

  Asa este, Guvernul acesta care este de 5 luni, n-a facut macar canalul Siret - Baragan. Cu ce sa irigi atunci?
  • +1 (3 voturi)    
   mdea, ar fi mers trimisi la sapat canalul (Duminică, 26 aprilie 2020, 21:34)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui radu222

   Toata guvernarea PSD-ALDE + parlamentarii.
   Nu ar fi sapat un metru dar macar aveam circ.

   P.S. Tehnic si juridic vorbind actualul Guvern a fost numit pe 14 martie 2020. Inainte de asta aproape aceeasi oameni au asigurat interimatul vreme de vreo 2 luni dupa ce a fost demisi prin vot in Parlament.
   Daca mai aveti canale de sapat sunati la oo40-PSDARIPAJILAVA
 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 26 aprilie 2020, 18:39)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Dle Mike, daca faceti corelatia dintre seceta din (Duminică, 26 aprilie 2020, 21:37)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

   Romania si pretul benzinei cred ca luati lejer un Nobel.
   Eu zic sa incercati ca n-aveti ce pierde!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by