Peste criza COVID-19 se suprapune o secetă cumplită și extremă, cum nu a mai fost de mulți ani, și există pericolul compromiterii culturilor de toamnă, afirmă ministrul Agriculturii, Adrian Oros. El spune că vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor.

SecetaFoto: pixabay.com

"Peste această criza determinată de pandemia coronavirusului se suprapune și o secetă pedologică cumplită și extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani. Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și a Dobrogei. De aceea, există un pericol să fie compromise culturile de toamnă într-un procent destul de mare", a declarat la Digi 24 ministrul Agriculturii.

El a susținut că toți fermierii care vor înregistra pagube din cauza secetei vor fi despăgubiți, iar comitetele locale pentru situații de urgență vor evalua care este dimensiunea pierderilor, astfel încât să fie acordate despăgubiri fără să se producă inechități.

Principalele culturi afectate acum sunt cele de cereale.

"Estimăm o pierdere a producției de până la 50%, ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Sigur că vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și de cât de va dura această criză, pentru că deocamdată avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători - stocuri de lapte și produse lactate, de ouă, carne de pasăre, de vită, de carne de oaie, legume. Ne confruntăm acum cu o altă problemă foarte mare - aceste stocuri de produse. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă, când vom avea nevoie de aceste stocuri, să le putem folosi", a adăugat ministrul Agriculturii.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Agriculturii: Seceta a afectat 2,9 milioane de hectare de culturi de toamnă