Programul pentru reabilitarea infrastructurii de irigații trebuie regândit, în condițiile în care în prezent pot fi irigate peste 600.000 de hectare, dar se irigă 133.407 hectare, a declarat marți ministrul Agriculturii Adrian Oros, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Vom verifica calitatea lucrarilor care s-au facut pana acum. Toate lucrurile care au fost facute prost nu le vom plati, iar contractele le vom rezilia. Toti cei care au raspuns de aceste lucrari si o sa vedem ca nu sunt facute bine vor pleca. Vom reprioritiza lucrarile”, a spus Oros.

Ministrul spune că în județul Galati, unde pot fi irigate peste 122.000 de hectare, infrastructura nu a fost reabilitată, în timp ce în Olt, unde pot fi irigate 41.200 de hectare, s-au cheltuit 21 de milioane de lei iar anul trecut s-au irigat 847 de hectare.

Ministrul spune că în următoarea perioadă vor fi reabilitate instalații din Galați sau din Tulcea. „Încercam sa pornim tot ce se poate. O sa incercam ca in maxim 10 zile sa pornim statiile”.

Anterior, ministrul Agriculturii a anunțat că seceta a afectat culturile de toamnă din Moldova și din sudul țării, 2,9 milioane de hectare cultivate cu grâu, secară, orz, orzoaică și rapiță, dar valoarea exactă a pagubelor urmează să fie stabilită.

Ministrul a spus că producția de grâu a acestui an ar putea fi de 5 - 6 milioane de tone, în condițiile în care într-un an bun se produc în jur de 9 milioane de tone. Oros spune că s-au cheltuit în ultimii ani 200 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de irigații.