Un număr de 662 de rachete antigrindină au fost lansate în perioada 29 mai - 11 iunie 2020 din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină Prahova, Iaşi, Vrancea, Oltenia şi Timiş, pentru protejarea culturilor agricole şi a comunităţilor locale din zonele de intervenţie, a anunţat, vineri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Racheta antigrindinaFoto: Ministerul Agriculturii

Numai într-o singură zi, respectiv în data de 11 iunie, consumul de rachete antigrindină a reprezentat circa 23% din consumul total din acest sezon, iar prognoza meteo pentru zilele următoare anunţă o intensificare a fenomenelor meteorologice periculoase la nivelul întregii ţări, susţin reprezentanţii ministerului. "Lansările au avut efectul scontat, iar pericolul căderilor de grindină a fost înlăturat datorită intervenţiilor active în atmosferă din cadrul unităţilor Sistemului. În alte zone ale ţării neprotejate faţă de căderile de grindină precum şi în alte localităţi afectate de vremea rea şi care nu se află în aria de intervenţie a infrastructurii SNACP, s-au înregistrat căderi de grindină care au produs pagube însemnate, culturile agricole fiind afectate de fenomene meteo extreme", se precizează în comunicatul MADR.

Sezonul de combatere a căderilor de grindină se derulează în perioada 15 aprilie-15 octombrie 2020, pentru toate Unităţile din structura SNACP.

Până în prezent, în intervalul 15 aprilie-12 iunie, unităţile de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP au lansat în total un număr de 1.458 rachete antigrindină din UCCG Prahova, Oltenia, Timiş, Moldova 1 Iaşi, şi Moldova 2 Vrancea, înregistrând o creştere semnificativă faţă de perioada similară din anii anteriori, potrivit Agerpres.