România va pune la punct o rețea națională de colectare a produselor agricole, anul viitor fiind prevăzută începerea construcției a opt depozite strategice, în fiecare regiune a țării, acestea urmând a fi legate cu depozitele și procesatorii români, a anunțat ministrul Agriculturii Adrian Oros, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul este inclus în Planul național de reziliență. „Dorim să creăm o rețea națională de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor romînești și avem alocați aproape 750 de milioane de euro pentru această rețea. Sunt două mari programe destinate agriculturii și securității alimentare din Programul național de reziliență și relansare”, a precizat Oros, care a spus că al doilea program este cel de reabilitare a rețelei de irigații, cu o alocare de 6,5 miliarde de euro.

Adrian Oros a mai anunțat că APIA a început la miezul nopții plățile în avans pentru fermieri. „În această noapte, APIA a autorizat 135,4 milioane de euro, pentru 30.005 fermieri”, a spus Oros. Anul trecut, în aceeași zi s-au plătit 25.891 de fermieri, cu 71 de milioane de euro, a adăugat ministrul. Pentru campania 2020 este 1,94 miliarde de euro, bani care sunt în bugetul ministerului și care la începutul anului viitor vor fi rambursați.