Hidroelectrica va fi obligată să platească tarife cu 55% mai mari către Apele Române / Fondul Proprietatea critică niște amendamente depuse de ministrul energiei

de C.P.     HotNews.ro
Miercuri, 24 martie 2021, 15:30 Economie | Agricultura


Hidroelectrica
Foto: AGERPRES
Fondul Proprietatea critică intenția unor deputați de a majora tarifele pe apa uzinată pe care Hidroelectrica trebuie să le plătească. Potrivit unor amendamente depuse la un proiect de lege, aflat acum în dezbatere în Camera Deputaților, tarifele vor fi stabilite la un nivel fix de 33 lei/MWh, ceea ce ar însemna o creștere cu 55%. Amendamentele au fost depuse de Virgil Popescu, deputat PNL și ministru al energiei, și Tánczos Barna, senator UDMR. Amendamentele au fost aprobate.

Este vorba despree proiectul de lege PL-x 97/2021 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 225/2020 privind modificarea anumitor acte normative și stabilirea măsurilor în domeniul agriculturii. Camera Deputaților, unde se află acum pentru dezbatere, este camera decizională. Proiectul a ajuns în comisia pentru agricultură, unde a primit raport favorabil cu amendamente admise.

Un amendament prevede aplicarea unui tarif fix raportat la MWh produs, indiferent de puterea instalată a unității de producție. Un alt amendament prevede ca acest tarif fix să fie de 33 lei/MWh. Fondul Proprietatea, în calitate de acționar al Hidroelectrica, nu este de acord cu tariful de 33 lei/MWh, susținând că această sumă reprezintă o creștere de peste 55%, având în vedere că în ultimii 5 ani compania a plătit o taxă echivalentă cu aproximativ 21 RON / MWh produs.

Pe de altă parte, Fondul salută introducerea unui tarif fix bazat pe energia electrică produsă, care este "un mecanism mai transparent, și neutru din punct de vedere tehnologic, pentru a determina contribuțiile datorate ANAR și nu necesită ca Hidroelectrica să instaleze echipamente de măsurare a apei".

"Cu toate acestea, suntem profund îngrijorați de nivelul propus al taxei, care generează costuri suplimentare arbitrare și nejustificate pentru companie, întrucât taxa pe apă plătită de Hidroelectrica va crește de la aproximativ 350 milioane RON la aproape 528 milioane RON într-un an hidrologic mediu. Considerăm că este o creștere inutilă și nerezonabilă, favorizând pe nedrept o altă instituție de stat, mai ales că serviciile de gestiune a apei furnizate de ANAR nu s-au îmbunătățit și, prin urmare, nu justifică o creștere a acestei taxe. Această majorare reprezintă un regres în ceea ce privește rentabilitatea Hidroelectrica și transmite un mesaj negativ investitorilor din sectorul energetic românesc. Solicităm Camerei Deputaților să nu aprobe nivelul propus al taxei pe apă și să permită analizarea în continuare a nivelului potrivit al acesteia”, a declarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton București și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Potrivit Fondului Proprietatea, contribuțiile aferente apei uzinate plătite de Hidroelectrica în 2018 și 2019 au reprezentat 48,1%, respectiv 45,4% din veniturile curente ale ANAR și au reprezentat 74,2%2, respectiv, 55,7% din cheltuielile salariale plătite angajaților ANAR, având în vedere că acestea sunt în continuă creștere.

În plus față de taxa pe apă, activitatea Hidroelectrica este împovărată de mai multe proiecte de investiții istorice aflate în derulare, al căror scop principal este gestionarea rațională și sigură a resurselor de apă, în timp ce componenta de producere a energiei electrice este relativ minoră, mai afirmă Fondul Proprietatea. Multe dintre aceste investiții istorice, care oferă în esență un serviciu public, au aparținut de-a lungul timpului ANAR. În ceea ce privește aceste investiții în esență publice, la sfârșitul anului 2019, Hidroelectrica a trebuit să recunoască ajustări negative de valoare în valoare totală de peste 3,2 miliarde RON, susține Hidroelectrica.

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) percepe lunar o taxă de apă centralelor hidroelectrice pentru apa utilizată. Deși centrale hidroelectrice nu consumă apa, folosindu-se doar de tranzitul ei pentru a produce electricitate, producătorii din astfel de unități sunt oblligați să plătească apa ca și atunci când ar consuma-o.

Hidroelectrica este cel mai mare contribuitor la impozitul pe apa ANAR, deoarece reprezintă aproximativ 99% din energia electrică generată în România.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5304 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  Ati vazut cum actuala coalitie obliga (Miercuri, 24 martie 2021, 15:41)

  xrogo [utilizator]

  Hidroelectrica sa majoreze tarifele la curentul electric furnizat consumatorilor casnici, ea avand acum printre cele mai mici preturi?
 • +8 (10 voturi)    
  Pe aceeasi logica... (Miercuri, 24 martie 2021, 15:44)

  rsumy_ [utilizator]

  ... Apele Romane ar trebui sa plateasca despagubiri celor afectati de inundatii cauzate de iesiri ale raurilor din matca.

  Ca doar e apa lor...
  • +3 (3 voturi)    
   pai de unde bani (Miercuri, 24 martie 2021, 16:32)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui rsumy_

   De unde bani pentru toate sparlele, rudele, amantele, pilele si manarellile care se fac la apele romane? Doar un pic s-au uitat ziaristii acolo si au o puzderie de neica nimeni care nu au habar de cum functioneaza nimic ci sunt pusi sa obtina niste bani peentru partid. Pe de alta parte, ce fac cei de la apele romane? Cu ce se ocupa institutia asta?
 • -1 (1 vot)    
  Ministrul Energiei rezolva o problema (Miercuri, 24 martie 2021, 16:24)

  luciannn [utilizator]

  Problema pe care o rezolva Ministerul Energiei este tariful foarte mic al energiei produse de Hidroelectrica si a fost cel mai probabil sesizata de competitorii din Vest ai acesteia, sponsorii guvernului, decare guvernul asculta mai mult decat de proprii cetateni
 • +3 (3 voturi)    
  Absolut stupid si contra-economic (Miercuri, 24 martie 2021, 17:30)

  Azra [utilizator]

  Taxa de "uzinare a apei" -adica plata pentru apa raurilor care trece prin hidrocentrale si produce curentul electric- este una din marile inventii stupide, de a scoate bani din orice, care se duc in final in buzunarul unor mega-capuse. Taxa nu numai ca ar trebui marita ci, redusa sau chiar anulata!
  Cand vrem sa reducem poluarea generata de folosirea combustibililor fosili, inclusiv pentru producerea de electricitate, ceea ce ar presupune si cresterea ponderii energiei electrice
  hidro(produse in hidrocentrale), si in loc sa se stimuleze prin masuri economice acest lucru, doi deputati, dintre care unul este SI MINISTRUL ENERGIEI iar al doilea reprezinta o "asociatie"minoritara, fara sprijinul careia guvernul ar cadea vin si dau o lovitura mortala prin amendamentele lor, activitatii de productie a hidrocentralelor si asa gatuite de povara unei taxe fara rost, pe o apa care oricum s-ar duce in pamant.Sunt doua aspecte anticonstitutionale aici: se urmareste in primul rand diminuarea productiei de energie electrica a hidrocentralelor, prin lipsirea lor de investitii si o taxare aberanta si inutila si punerea Hidroelectrica in situatia de a scumpi substantial pretul electricitatii produse de hidrocentrale, pentru a o scoate de pe "piata liberalizata" a pretului energiei electrice, in favoarea ENEL si a inca unu sau doi "investitori" straini; este dezavantajata astfel VOIT economia si industia energetica nationala, in favoarea unor partenerui straini,prin vicierea regulilor jocului concurentei.
  Mai bine s-ar acorda prin lege o atentie sporita Sistemului Hidroenergetic si de navigatie de la Portile de Fier, pe Dunare, intr-o acuta lipsa de fonduri, pentru a putea opera la capacitatea proiectata, la care a si functionat -asa cum la partenerul Sarb sistemul functioneaza perfect si la capacitate.
  Ma minunez ce se intampla la Parlament, care a discutat problema IN COMISIA PEMNTRU AGRICULTURA !! nu unde i-ar fi fost locul! Aloo.. PSD-ul mai sunteti pe acolo? Wake Up!!!
  • -1 (3 voturi)    
   Energie verde (Miercuri, 24 martie 2021, 18:29)

   Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   Tehnic vorbind, cred ca nicio sursa de producere de energie electrica nu este 100% "verde". Hidrocentralele schimba ecosistemul prin intreruperea cursului natural al apei, panourile fotovoltaice ocupa terenul "potential arabil" (exceptiile ar fi cele montate in desert). Eolienele iar pot sa afecteze pasarile si cine stie ce alte minunatii.
   Cu toate acestea, cred ca sursele de energie pe care le-am enumerat mai sus sunt infinit mai putin daunatoare comparativ cu arderea gazului metan sau si mai rau al carbunelui.
   La noi daca vrei sa fii prosumator cu 3-5 KW de panouri fotovoltaice, ti se pun bete in roate si ti se cer hartii peste hartii... Sa speram totusi ca planurile ambitioase ale UE de a reduce dramatic amprenta de CO2 se vor reflecta in curand si in deciziile politice din Romania.
   P.S. Teoretic producatorii de energie electrica prin arderea gazului sau a carbunelui, sunt nevoiti sa cumpere certificate verzi (pentru ca polueaza) de la cei care produc energie "curata" (cum ar fi hidroelectrica).
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 25 martie 2021, 7:17)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by