Faptul că România este printre cei mai mari exportatori de materii prime nu este un motiv de laudă, ci din contră este un motiv de îngrijorare deoarece arată că România este o ţară subdezoltată, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România(LAPAR), Nicu Vasile, care a adăugat că soluţia ar fi încurajarea exporturilor de produse finite.

Grâu Foto: fermierinromania.ro

“Nu ne putem lăuda că suntem primii în cazul exporturilor de materii prime. Acest lucru arată că România este o ţară subdezvoltată. Trebuie să dezvoltăm producţiile finite. Ne interesează să fim primii în exportul produselor finite. Degeaba România este prima în cazul exporturilor de cereale”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele LAPAR. Acesta a mai afirmat că România preferă să exporte materie primă pentru că este şi mai uşor, spre deosebire de munca depusă pentru un produs finit.

“Munca este domnie în ţara noastră”, a subliniat Vasile.

Preşedintele LAPAR consideră că agricultura trebuie să se dezvolte şi să producă cât mai mult, având în vedere că România a făcut împrumuturi de pe piaţa externă de 150 de miliarde de euro.

“Culturile de primăvară şi de toamnă sunt bune. Sperăm să avem un rezultat bun până la sfârşitul anului, astfel încât să acoperim datoriile de anul acesta”, a completat Vasile.

Preşedintele LAPAR susţine că subvenţiile pentru agricultori nu încurajează dezvoltarea agriculturii. “Subvenţiile reprezintă o piaţă monetară care nu este gestionată cum trebuie şi atunci vine inflaţia şi cresc preţurile”, a explicat Vasile.

România a exportat anul trecut 16,4 miliarde de tone de produse agroalimentare către alte ţări, în scădere cu 17,4% faţă de 2019, când cantitatea a ajuns la 19,8 miliarde de tone, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS). Valoarea exporturilor din 2020 a scăzut cu 2,7%, la 6,9 miliarde de euro, faţă de anul anterior.

Primele trei ţări către care România a exportat în 2020 produse agroalimentare cu cele mai mari valori au fost Italia cu 770 de milioane de euro (în scădere cu 8,5% faţă de 842 de milioane de euro în 2019), Bulgaria cu 507 milioane de euro (în creştere cu 3%, la 492 milioane de euro în 2019) şi din Olanda 394 de milioane de euro(la acelaşi nivel cu valoarea înregistrată în 2019).

România a exportat anul trecut 11,4 milioane de tone de cereale, în scădere cu 19% faţă de 14,1 milioane de tone în 2019. Valoarea exporturilor de cereale a scăzut în 2020 cu 16,1% la 2,1 miliarde de euro, faţă de 2,58 de miliarde de euro în 2019.