Invazia Ucrainei de către Rusia ar putea declanșa o criză alimentară în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, deoarece țările care depind de importurile de grâu din Ucraina și Rusia se confruntă cu deficite, a declarat miercuri secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, potrivit CNN.

Grâu Foto: fermierinromania.ro

„Prețurile la alimente, combustibil și îngrășăminte cresc vertiginos, lanțurile de aprovizionare sunt întrerupte”, a spus Guterres în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

„Toate acestea îi lovesc cel mai puternic pe cei mai săraci și plantează semințele instabilității politice și tulburărilor de pe tot globul.”, a adăugat el.

Guterres a amintit Egiptul, Libanul, Libia, Somalia, Sudanul și Yemenul drept națiuni care importă cel puțin jumătate din grâul necesar din Ucraina sau Rusia.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a provocat deja o creștere a prețului grâului, adăugându-se la inflația prețurilor la alimente. Contractele futures pe grâu la începutul lunii martie erau la cel mai înalt nivel din 2008.

Rusia și Ucraina reprezintă împreună 14% din producția globală de grâu și 29% din toate exporturile de grâu.