Fermierii care și-au incendiat miriștile în mod intenționat își vor pierde subvenția pentru anul de cerere respectiv și vor fi sancționați, conform declarațiilor ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Adrian ChesnoiuFoto: Guvern

„Se încalcă legea. Vreau să vă fac o mărturisire. Marți am revenit de la Bruxelles, de la Consiliul de miniștri, și când ne apropiam de București eram deasupra teritoriului național și vedeam foarte mult fum. Nu înțelegeam ce se întâmplă cu această situație”, a spus el.

  • Am profitat de faptul că era cerul senin, am aterizat la București și chiar asta am discutat cu domnul ministru Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru că cei care au astfel de practici, practic atacă biodiversitatea și încalcă normele (făcând referire la condiționalitățile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii pentru primirea fondurilor europene a plăților directe în agricultură).

“Cei care se dovedesc că și-au incendiat miriștile în mod intenționat își vor pierde subvenția pentru anul de cerere respectiv, iar acum lucrez împreună cu Tanczos Barna la modificarea legislației în sensul înăspririi sancțiunilor care se acordă pentru că până acum era de ajuns ca fermierul să dea o declarație că a găsit miriștea incendiată sau suprafața de teren declarată la APIA e incendiată, și să facă dovada că a făcut o plângere către organele de poliție pentru a fi identificat făptuitorul”, a mai afirmat Chesnoiu.

  • Dacă ai în proprietate o suprafață de teren pe care vrei să o lucrezi și vrei să beneficiezi de fonduri europene, trebuie să și păzești această suprafață de teren.

„Dați-mi voie să nu cred că există situația în care altcineva vine să incendieze în mod răuvoitor suprafața de teren a altei persoane. Deci măsurile le avem, știm situația, am dispus verificări în acest sens împreună cu colegii de la Ministerul Mediului și lucrăm foarte aproape în identificarea unor soluții care să-i descurajeze pe cei care adoptă astfel de practici”, a mai spus ministrul Agriculturii.

El le spune fermierilor că nu fac altceva decât să distrugă solul dacă provoacă incendiile de vegetație.

“Incendierea suprafeței secătuiește solul de elemente nutritive pentru viitoarele culturi. În primă fază au impresia că au rezolvat problema pentru că nu folosesc produse de erbicidat, dar în același timp își fac singuri rău pentru că deoparte pierd subvenția, iar pe cealaltă parte își creează probleme pentru viitoarele culturi”, a mai spus Adrian Chesnoiu.