Fermierii ucraineni au însămânțat până joi aproximativ 400.000 de hectare cu diverse culturi de primăvară, adică cu o zecime mai mult decât la aceeași dată a anului trecut, în ciuda invaziei rusești, a declarat ministrul adjunct al agriculturii, Taras Vysotskiy, citat de Reuters. Lipsa combustibilului nu a afectat însămânțarea, a adăugat el.

Campania agricolă de primăvară din Ucraina are motoarele turate la maxim, în ciuda războiuluiFoto: DreamsTime

"Negociem cu furnizorii, astfel încât campania de însămânțare să nu se oprească", a afirmat Vysotskiy într-o declarație televizată.

În această lună, oficiali ucraineni din domeniul agriculturii au spus că suprafața de însămânțare a culturilor de primăvară în 2022 ar putea fi mai mult decât înjumătățită față de anul trecut, la aproximativ 7 milioane de hectare, față de 15 milioane de hectare preconizate înainte de invazie.

Aceștia spun că fermierii ar putea reduce suprafața însămânțată cu floarea-soarelui și porumb, dar ar putea crește suprafața însămânțată cu alte culturi precum mazărea, orzul și ovăzul.

De la invazie, Ucraina a suspendat exporturile de secară, ovăz, mei, hrișcă, sare, zahăr, carne și animale și a introdus licențe de export pentru grâu. Cu toate acestea, guvernul a declarat că va permite fără restricții exporturile de porumb și ulei de floarea-soarelui.

Joi, Vysotskiy a spus că Ucraina avea 13 milioane de tone de porumb și 3,8 milioane de tone de grâu în stocuri până la sfârșitul lunii martie.

Săptămâna trecută, noul ministru ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyi, a declarat că stocurile de cereale pentru export se ridică la 7,5 miliarde de dolari, dar nu a precizat care este volumul disponibil.

Prețurile mondiale ale alimentelor vor continua să crească dacă situația din Ucraina în urma invaziei nu se va schimba, a adăugat el.

(foto articol © Pavlo Baliukh | Dreamstime.com)