România importă, în prezent, 80% din necesarul de carne de porc, față de 20% în urmă cu 6 ani. De ce suntem în această situație? Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a spus, într-un interviu pentru HotNews.ro, că principala cauză este pesta porcină.

carne de porcFoto: Hotnews

România importă foarte multă carne de porc, iar odată cu ea importă și inflația din țările de proveniență, fiind pusă presiune pe cursul de schimb. Nu putem face nimic pentru a reduce dependența de importul de carne de porc?

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a afirmat, într-un interviu pentru HotNews.ro, că principala cauză este pesta porcină, care, începând din 2017, „a decimat foarte multe animale".

El a spus că în acest an în România sunt cele mai puține focare de pestă porcină africană.

  • „Din păcate, această pestă porcină, care la noi se manifestă din 2017 încoace, a decimat foarte multe animale.
  • Noi produceam, în 2016, 80% din necesarul de carne de porc al populației. Azi, importăm circa 80% din necesarul de porc.
  • Cauza principală este pesta porcină.
  • Nu vreau să căutăm vinovați, dar ce putem face este să luăm măsuri pentru a susține sectorul de creștere a porcului și lansăm de asemenea un program de reproducție la porc și pasăre.
  • Vă mai dau un exemplu: în 2021, România a incinerat 771.000 de capete de porc. Cantitatea de carne de porc distrusă a fost 92 de milioane de kilograme. Eu cred că reușeam să hrănim o bună bucată de timp populația României cu cele 92 de milioane de kilograme", a declarat ministrul Agriculturii.