Ministrul Agriculturii, Petre Daea, se apără în fața acuzațiilor fermierilor români care spun că România primește de la Comisia Europeană cei mai puțini bani, 10 milioane de euro, compensaţie pentru prejudiciul cauzat în condițiile în care piața a fost invadată cu cereale ieftine din Ucraina. „Am făcut tot timpul ceea ce a trebuit pentru ţară, am făcut tot timpul ce trebuie pentru fermieri”, a susținut Daea.

Petre Daea, ministrul AgriculturiiFoto: Agerpres
  • „De fiecare dată când am plecat la Bruxelles, seara târziu, după terminarea şedinţei, pe site-ul Ministerului Agriculturii au fost postate intervenţiile mele în aşa fel încât să fie cunoscute şi interpretate pentru a avea documentarul necesar şi comunicarea directă cu populaţia privind activitatea ministrul atunci când participă la aceste întâlniri de lucru la nivelul Consiliului de miniştri.
  • Am făcut tot timpul ceea ce a trebuit pentru ţară, am făcut tot timpul ce trebuie pentru fermieri”, a susținut Petre Daea, într-o conferinţă de presă.

El a spus că întâlnirile sale cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură, pentru a discuta şi negocia aceste fonduri au început încă din luna septembrie a anului trecut.

  • „M-am dus mai devreme să lucrez efectiv împreună cu echipa tehnică de la Bruxelles pentru a susţine cât mai bine interesele fermierilor ţării.
  • În 26 septembrie a fost prima mea întâlnire cu comisarul european pe probleme de agricultori, Janusz Wojciechowski.
  • În acea întâlnire am avut două obiective importante pe care le-am discutat, folosindu-mă de acceptul domniei sale de a ne întâlni. Timp de o oră am rezervat timp dezbaterii celor două probleme extrem de importante, şi anume Ucraina. Cu alte cuvinte, impactul războiului asupra fermierilor români, ştiindu-se măsurile care le-a luat ţara, într-un context extrem de dificil. O decizie corectă pe care a luat-o România, în consonanţă cu ţările UE, ştiindu-se că suntem în acest cuplaj, în acest fagure politic şi economic cu interese şi în acelaşi timp şi cu obligaţii”, a mai susținut Daea.

Daea acuză că CE a stabilit despăgubirile fără a ține cont de informațiile primite

Ministrul Agriculturii a mai susținut că CE a stabilit despăgubirile fără a ține cont de informațiile primite, iar formula de calcul a Comisieipentru alocarea sumelor pentru cele trei state „deformează realitatea”:

  • „Am putut să constant o serie întreagă de elemente care m-au determinat să spun foarte clar - că formula pe care a ales-o ascunde adevărul şi deformează realitatea.
  • Această formulă prelucrată înainte de a ajunge la Bruxelles, pe care a dat-o Comisia Europeană, e pur şi simplu opera pe care au realizat-o pe documentele pe care le aveau la dispoziţie şi să reţineţi: România a dat toate datele la timp şi fără echivoc”.

El a mai spus că sumele finale nu au fost stabilite, urmând să fie validate la finalul lunii.

  • „Voi vedea ce informaţii îmi dau colegii după întâlnirea care se desfăşoară la această oră. Indiferent de sumă, sprijinul nostru pentru fermieri este tot timpul constant.
  • Suma pe care o vom primi se va dubla cu suma de la bugetul statului în aşa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale. Am fost primul ministru din Consiliul de miniştri care am ridicat problema la comisari privind intervenţia urgentă astfel încât fermierii să fie ajutaţi cu ajutoare financiare”, a susținut Daea.

Cei mai puțini bani pentru România de la Comisia Europeană

Comisia Europeană a anunţat, luni, că vrea să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, o rezervă în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a compensa pierderile cauzate de creşterea importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei. Banii ar urma să ajungă la producătorii agricoli supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina.

Comisia Europeană a propus alocarea a 29,5 milioane de euro pentru Polonia, a 16,75 de milioane de euro pentru Bulgaria, iar pentru România, 10,05 milioane euro. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat.

Prin urmare, România primeşte mai puţin bani decât Bulgaria şi Polonia, chiar dacă este principala rută de tranzit şi depozitare a grânelor din Ucraina.

Liderul REPER Dacian Cioloș i-a cerut preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, retragerea sprijinului politic lui Petre Daea, „pentru această umilinţă provocată fermierilor români şi României”.

  • „De azi înainte, Marcel Ciolacu este responsabil pentru această umilinţă, pentru că ţine încă în funcţie oameni care nu pot apăra interesele cetăţenilor români în negocieri la Bruxelles. Se vor întoarce în ţară şi vor spune că UE e rea şi nu vrea să ne ajute. Aceleaşi minciuni ca să ascundă incompetenţa miniştrilor PSD. UE trage de noi să ne dea bani şi ai noştri nu înţeleg ce au de făcut, ăsta e adevărul dureros”, a afirmat Dacian Cioloş, potrivit unui comunicat de presă al partidului REPER.

Ce spun fermierii români

Fermierii români au cerut Comisiei Europene un mecanism real de sprijin al fermierilor, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina, în condiţiile în care suma de 10 milioane de euro, compensaţie de la Comisie, nu acoperă prejudiciul cauzat.

  • „În urma tranzitului cerealelor din Ucraina pentru fermierii români au fost alocaţi doar 10 milioane de euro ca şi compensaţii de la Comisia Europeană, sumă care nu acoperă sub nicio formă prejudiciul cauzat.
  • Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest”, au transmis reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Potrivit federaţiei, cerealele din Ucraina, neconforme standardelor UE, menite doar să tranziteze România, „au fost şi valorificate pe teritoriul ţării, ba, mai mult, au fost amestecate cu cereale produse local, la standardele UE, mult mai scumpe, fapt care a adus grave prejudicii de imagine fermierilor români”.

  • „În toată această perioadă fermierii din România au înţeles situaţia excepţională generată de invazia neprovocată a Ucrainei, s-au abţinut de la a critica public orice decizie de sprijin a fermierilor ucraineni şi au încercat prin negociere şi mediere să găsească soluţii împreună cu specialiştii din MADR.
  • La acest moment, după ce toate tentativele de negociere au eşuat, iar domnul ministru Daea se îndreaptă spre Bruxelles îi transmitem categoric să refuze sprijinul de 10 milioane de euro şi îi solicităm să nu se întoarcă fără un mecanism real de sprijin al fermierilor”, susţineau reprezentanţii Pro Agro, în urmă cu câteva zile, potrivit Agerpres.

Ei spuneau că în Bulgaria ministrul Agriculturii „ a semnalat din timp fiecare transport viciat descoperit”, în timp ce în România Petre Daea „susţinea că marfa din Ucraina este perfect conformă”.

  • „Domnule ministru Daea, vă rugăm să vă asumaţi acest eşec şi să sugeraţi Comisiei Europene, mai ales prin prisma deschiderii noastre faţă de fermierii din Ucraina, să le doneze şi această sumă. Amintim că în metodologia de calcul a compensaţiilor pentru asigurarea rutelor de tranzit a produselor din Ucraina, România asigură cea mai mare pondere de 60%, însă din buget Polonia primeşte 52,4%, Bulgaria primeşte 29,8%, iar România doar 17,9%. În consecinţă, ca şi demnitar al statului român, cerem domnului ministru Daea asumarea întregului eşec şi repararea în întregime a acestuia”, mai spuneau fermierii.