România nu va interzice unilateral importul de cereale ucrainene și va aștepta ca Comisia Europeană să pună în aplicare măsuri de ajutorare a fermierilor din Europa Centrală și de Est, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă comună cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski.

Petre DaeaFoto: AGERPRES

Daea s-a întâlnit, vineri, la București, cu ministrul ucrainean al Agriculturii, pentru discuții în criza cerealelor ieftine din Ucraina.

UPDATE 10:30 Petre Daea și omologul său ucrainean, conferință de presă comună:

România nu va interzice unilateral importul de cereale ucrainene și va aștepta ca Comisia Europeană să pună în aplicare măsuri de ajutorare a fermierilor din Europa Centrală și de Est, a declarat Daea.

Potrivit acestuia, România și Ucraina se vor consulta săptămânal cu privire la volumele așteptate de cereale, încercând să limiteze importurile. Astfel, ministrul Mykola Solsky va veni din nou la București săptămâna viitoare.

..................................

Cei doi miniştri au avut și miercuri discuţii online, ocazie cu care Petre Daea a prezentat omologului său situaţia „deosebit de gravă" cu care se confruntă agricultorii români şi l-a informat că România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare.

De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terţe.

Petre Daea l-a rugat pe ministrul ucrainean să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru ca agenţii economici din Ucraina să reducă exportul de cereale şi plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit.

Petre Daea, criticat pentru reacția avută în scandalul cerealelor ieftine din Ucraina, le-a cerut joi colegilor săi, în ședința de guvern, să nu îl lase singur în această criză: „Să nu mă lăsaţi singur, fraţilor, că sunt multe puşti pe mine”. El a susținut că a luat măsuri „mai rapide decât pe front” pentru a-i proteja pe fermierii români.

România ia în calcul, în criza cerealelor ucrainene ieftine, nu numai suspendarea importurilor de cereale brute, ci și alte măsuri, între care oprirea importurilor de carne de pui, după modelul Ungariei, a spus miercuri premierul Nicolae Ciucă.

UE consideră că măsurile unilaterale contra importurilor ucrainene sunt ilegale

Ministrul Agriculturii a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că măsurile unilaterale luate de cele patru state (Polonia, Ungaria şi Slovacia şi Bulgaria) în privinţa importurilor de cereale din Ucraina sunt ilegale şi a cerut retragerea acestora, pentru a se putea aplica propunerile Comisiei, care vizează, printre altele, oprirea importurilor de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă din Ucraina, până în data de 5 iunie.

Măsura ar putea fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag.

„Vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat răspicat că măsurile unilateral luate de cele 4 state europene sunt ilegale, contravin Tratatelor de Aderare şi Acordului de Asociere încheiat între UE şi Ucraina, somând cele 4 state să şi le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica.

Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor 5 ţări, compus din 100 de milioane (de euro - n. r.), sumă de la rezerva de criză a CE, urmând ca aceasta să fie repartizată în perioada imediat următoare, şi un pachet de reglare a importurilor din Ucraina.

Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepţională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă. Comisarul a menţionat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag", a explicat Daea.