Numărul stupilor comerciali din ferme crește, în ciuda amenințării iminente la care sunt supuse mai multe specii de albine, dezvăluie cele mai noi date Eurostat, potrivit Euronews, citat de Rador.

MiereFoto: Dreamstime

Noul raport a identificat în 2020 în fermele din UE peste 8 milioane de stupi - o creștere cu peste 1 milion comparativ cu anteriorul set de date.

Numărătoarea nu include decât stupii existenți în ferme, excluzându-i pe cei din gospodării și stupinele individuale. Există și unele aspecte bizare: Germania, de pildă, nu consideră stupii ca făcând parte din ferme și, prin urmare, a raportat zero la ultima numărătoare.

Albinele reprezintă o afacere importantă în Europa

Se estimează că polenizatorii, între care albinele de miere, bondarii și albinele sălbatice, au o contribuție anuală echivalentă cu cel puțin 22 de miliarde de euro la industria agricolă europeană.

Peste 80 din polenizarea culturilor și florei sălbatice se întâmplă în Europa cu implicarea directă ori indirectă a albinelor, conform Eurostat.

Dar, în ciuda importanței lor, 10% din speciile de albine și fluturi sunt amenințate în prezent de extincție - iar o revizuire a Inițiativei Polenizatorilor a UE din 2018 urmărește să inverseze acest „declin alarmant”.

Care stat UE are cei mai mulți stupi?

România avea în ferme 1,5 milioane de stupi, menținându-și astfel statutul de capitală a producției de miere în UE.

Italia și Grecia aveau și ele câte un milion de stupi în ferme în 2020, urmate de Spania, Bulgaria și Portugalia.

Spania și Portugalia, în special, se remarcă în UE prin numărul stupilor prezenți în ferme. În Spania Extremadura avea peste 300.000 de stupi în ferme, urmată de regiunea Norte a Portugaliei cu peste 250.000.

Numărătoarea reprezintă totuși doar un tablou parțial, întrucât Belgia, Germania, Irlanda, Olanda, Finlanda și Suedia nu au un număr semnificativ de stupi în ferme. (foto: Dreamstime)