Cartile verzi, care ar urma sa fie introduse cel tarziu in 2013, vor inlocui actualul sistem de incasare a taxei de poluare pentru autoturisme cu unul bazat pe principiul "poluatorul plateste", a anuntat marti, la Pitesti, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, citat de Agerpres:

"Am intentia de a introduce, daca e posibil de la jumatatea anului viitor, daca nu, atunci de la 1 ianuarie 2013, o carte verde. Asta inseamna, la fel ca si in alte state, ca trebuie sa te duci in fiecare an la cei care verifica noxele care ies din teava de esapament, ei fac masurarea, iar daca nu mai corespunzi normelor, nu poti sa mai circuli pe drumurile publice, trebuie sa repari masina. In al doilea rand, platesti o taxa in functie de noxe".

Ministrul a apreciat ca noua taxa va fi mai mica, dar va fi aplicata tuturor autovehiculelor, diferentiat, in functie de nivelul de poluare: "Va fi o taxa mult mai mica, evident, iar atunci vom renunta la taxa de prima inmatriculare si toata lumea va avea acelasi statut, cel care polueaza plateste. Din pacate, toate masinile, chiar daca sunt mai noi, intr-o anumita masura polueaza", a explicat Laszlo Borbely.