Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, anunta Mediafax. Legea prevede ca romanii care cumpara o masina pentru care nu s-a platit o astfel de taxa trebuie sa o achite. Taxa de poluare auto a fost adoptata, pe 15 decembrie, de Camera Deputatilor, for decizional in cazul acestui proiect. Odata promulgata, legea va intra in vigoare in cel mai scurt timp.

"Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, initiat de Ministerul Mediului si Padurilor, a fost aprobat de Camera Deputatilor in sedinta de joi si va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei", se arata intr-un comunicat din 15 decembrie al Ministerului Mediului.

Actul normativ prevede si o reducere a taxei de poluare cu pana la 25% fata de variantele anterioare, astfel ca cei care au platit-o in vechea forma pot cere rambursarea diferentei.

Pe de alta parte, noua lege incearca sa aplice principiul "poluatorul plateste", astfel ca noua taxa de poluare "va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa".