Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Programul Rabla 2012 incepe oficial astazi, insa primele casari si achizitii se vor putea face din aprilie

Programul Rabla 2012 porneste oficial astazi, prin inscrierea si validarea colectorilor si producatorilor. Proprietarii persoane fizice se vor putea insa adresa firmelor colectoare, pentru casarea autoturismelor vechi, abia incepand cu data de 3 aprilie si pana pe 19 noiembrie, a anuntat Ministerul Mediului. Pentru acest an, Administratia Fondului pentru Mediu a prevazut un buget de 114 milioane de lei, care permite scoaterea din uz a 30.000 de autoturisme mai vechi de zece ani. Ca si in 2010 si 2011, cuantumul primei de casare este 3.800 lei, aceasta fiind exprimata printr-un tichet cu valoare nominala. De asemenea, pentru achizitionarea unui autovehicul nou pot fi utilizate cel mult 3 astfel de tichete valorice. Prin Programul Rabla, in ultimii doi ani, au fost casate 305.964 autoturisme uzate si au fost achizitionate peste 101 mii de autoturisme noi, dintre care peste 40 de mii de origine autohtona. Lista producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor autorizati sa participe in anul 2012 la Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto National, precum si cea a operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz, vor fi publicate pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu, in cadrul sectiunii Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto National 2012.

Proiectul de lege privind liberalizarea pietei energiei electrice, aprobat de Guvern. Transelectrica si Transgaz nu vor mai fi subordonate Ministerului Economiei

Proiectul de lege privind liberalizarea pietei energiei electrice a fost aprobat vineri de Guvern si trimis Parlamentului spre a fi dezbatut in procedura de urgenta. Proiectul vine dupa o intarziere de mai mult de un an, iar neadoptarea sa ar fi implicat inclusiv eventuale sanctiuni din partea Comisiei Europene. Proiectul de lege reprezinta, de fapt, transpunerea in legislatia nationala a directivei europene 72/2009 privind piata unica de energie electrica si s-a aflat in dezbatere publica timp de un an. Una dintre cele mai importante prevederi este cea privind calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate pentru clientii finali. Potrivit acestui calendar, la consumatorii casnici, acest proces va incepe in iulie 2013 si va fi finalizat in decembrie 2017. La consumatorii industriali, eliminarea tarifelor reglementate se va face in 6 pasi, iar la consumatorii casnici in 10 pasi. Initial, procesul de eliminare a preturilor reglementate era prevazut pentru perioada 2012-2015. De asemenea, proiectul de lege prevede ca Transelectrica si Transgaz nu vor mai fi subordonate Ministerului Economiei, urmand sa ajunga in subordinea altor ministere. In plus, presedintele si vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei ar urma sa fie numiti de seful statului, la propunerea premierului.

Punct terminus in negocierile dintre Ford si statul roman. Compania auto va plati penalitati de peste 14 milioane de euro din cauza ca nu a produs cat a promis

Ford va plati statului roman penalitati in valoare de 14,25 milioane de euro din cauza ca nu a produs la Craiova cate masini s-a angajat prin contractul de privatizare, reiese din actul aditional la contractul de privatizare a Automobile Craiova semnat vineri, 16 martie, de catre Ford si Autoritatea Romana pentru Valorificarea Activelor Statului. Potrivit contractului, Ford Romania ar fi trebuit sa ajunga intr-un interval de patru ani, pana in septembrie 2011, la un volum de productie de peste 250.000 unitati, in caz contrar compania americana urmand sa plateasca statului daune de pana la 25% din valoarea achizitiei Automobile Craiova - adica 14,25 de milioane de euro din cele 57 de milioane de euro, cat a platit pentru achizitionarea Automobile Craiova. Pe de alta parte, ca urmare a noului acord, parafat vineri, 16 martie, Ford va realiza intre 1 ianuarie 2013 si 31 decembrie 2017 o productie de automobile de 810.000 de unitati si o productie de motoare de 1,5 milioane unitati.